sobota, 11 stycznia 2014

Gofry-cała prawda / Truth about waffles



Gofry...temat drażliwy dla wielu osób, które chociaż raz w życiu chciały samemu zrobić pysznego, chrupiącego  gofra. Tyczy się to także mnie, aczkolwiek lata temu porzuciłam robienie gofrów z bardzo prostego powodu.... bo jak tu zrobić gofra, który nie będzie sflaczały, niedopieczony, spalony czy naleśnikowaty?

Waffles...irritating topic for those, who wanted to do delicious, crunchy waffles. I stoped doing them for one reason...how make not flaccid, not undercooked, not burned or not pancake waffle?



Internet aż krzyczy na temat przepisów na "gofry jak z budki" , "idealnie chrupiące gofry" , "chrupiące gofry" itd. itp....Co więcej, wysiliłam się nawet i skorzystałam z niektórych internetowych, cennych rad. Dwie z nich, powtarzały się nieustannie....i tak na przykład:

1. Woda gazowana - ponoć jej dodatek do ciasta ma sprawić, że będzie ono chrupkie....guzik z pętelką:P...dodatek wody do ciasta (w odpowiednich proporcjach, żeby nie było, że lałam jak popadnie;P) sprawił, że ciasto zrobiło się rzadkie, mdłe, a gofry wyszły jak rozrywające się naleśniki. Czyli to jednak nie ten magiczny składnik....

2. Gofrownica o dużej mocy - ponoć jak używa się gofrownicy o dużej mocy to gofry wychodzą chrupiące...taaaaa.....wyszły chrupiące bo się spaliły od tej wielkiej mocy:P

Jedna dobra dusza się zjawiła w kuchni i widząc męczenie się moje i P. (a właściwie P., który po raz pierwszy wziął stery w dłonie i tym razem to ja byłam pomocnikiem kucharza) oraz  zmarnowane ciasto (które i tak się zjadło, bo nic w naturze nie ginie:P) postanowiła zdradzić nam gofrowy sekret swojej znajomej :). Przy podejściu nr 2 w końcu wyszły nam gofry idealne...chrupiące. Takie, że jak trzyma się jeden koniec gofra to drugi ładnie trzyma się prosto, a nie zwisa smutno :P

 There are numerous great ideas in the internet how to make the "perfect", "crunchy", "like from booth" waffles.I tried two ideas which were the most repeated:

1.Sparlking water- add sparkling water to cake and waffles will be crunchy....falsehood. I added water to the cake (in the wright proportions of course:P) and the cake was batter, bland and waffles were like pancakes....so this wasn't this magical component.


2. Waffle iron with high power- it seems that if you use iron with high power your waffles should be crunchy....the won't be...they will be perfectly burned because of this big power;P

When me and P. were trying to make perfect waffles, one good soul saw our struggles  and decided to told us this big waffle secret. So after second approach we made perfectly crunchy waffles. That when you hold one end of the waffle the other end is standing straight instead sadly dangling (dangle-zwisać).




 Jaki jest sekret tego ciasta? 
What is the big secret of this cake?

Po pierwsze ciasto musi być gęste...z jednej porcji ciasta wyszło nam ok 9-10 gofrów.
Firstly, cake has to be thick...we made 9-10 waffles from one portion.

 Składniki (components):

  •  4 jajka (4 eggs)
  • 0,5 kubka oleju (0,5 cup of oil)
  • 1,5 kubka mąki (1,5 cup of flour)
  • 1 kubek mleka  (1 cup of milk)
  • paczka cukru waniliowego (one pack of vanilla sugar)
  • 4 łyżki cukru (jak dacie mniej, to po prostu będą mniej słodkie) (4 table spoons of white sugar-if you give less than waffles will be less sweet)
  • szczypta soli (pinch of salt)
Wykonanie (preparation):

1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
  Mix egg yolks with vanilla and  white sugar.

2.Do masy dodaj pozostałe składniki (olej, mąkę, mleko) i wszystko zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno zrobić się gęste.
Add oil, flour and milk to the pulp. Cake should be thick.

3.Osobno ubij białka ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do ciasta-najlepiej łyżką.
  Beat egg whites with salt. Mix it very delicately with the pulp.




4.Odstaw ciasto na ok.15 minut.
  Leave cake for 15min.

5. Po tym czasie piecz w gofrownicy. Ciasto powinno być tak gęste, że gdy wyleje się je chochlą do gofrownicy należy je rozprowadzić dalej łyżką bo samo się nie rozleje:P. Po nalaniu i zamknięciu gofrownicy ładnie było widać jak "gofer" rośnie:)

Bake it in the waffle iron. Cake should be so thick that you have to spread it with the spoon. The waffles will rise very pretty after closing the iron:) 



6. Po upieczeniu nie kłaść od razu jednego gofra na drugim, tylko odstawiać świeżo upieczonego gofra na kratkę od piekarnika lub, tak jak w naszym przypadku, na kratkowany blat kuchenki na kilka minut:)
Leave waffles ongrill oven for a while.




7.Teraz posmaruj gofra czym lubisz i smacznego:)
 Decorate your waffles and eat them:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz