wtorek, 6 maja 2014

Inne Bajaderki / Something from nothing



Dzień po świątecznym obżarstwie postanowiłam "zlikwidować wroga" (w postaci kawałka sernika, babki i kruchych ciasteczek ) poprzez zamrożenie :P Zamysł był taki, że skoro każdy się przejadł, to szkoda wywalać, lepiej zamrozić aby ciasta nie straciły świeżości i przydatności do spożycia, a następnie, odmrozić przed majówką i w końcu (!) zrobić bajaderki :)

Oczywiście, do tego dodałam roztopione czekoladowe zajączki, jajeczka, czekoladki i czekolady (jak już likwidować pokusy to wszystkie:P). Spowodowało to powstanie hmmm papki, do której musiałam dodać mąkę i płatki owsiane i zapiec to wszystko. Stąd nazwa - inne bajaderki :) Wyszły "bajaderki" w chrupiącej skorupce z przyjemnie rozpływającym się bajaderkowym wnętrzem:)



After Easter I've frozen all the cakes that were left. I thought :" why throw it away if I can freeze them and a week later make something from them?". I had this idea to make cookies from this leftovers.  I added melted chocolates, flour, oatmeals to them and this is it.....cookies from leftovers, in Poland named :"bajaderki".....just in my way they are baked so the outside is crunchy and inside is melting in the mouth...yummy:)


Składniki (ingredients):

  • kawałek sernika (cheescake)
  • połowa waniliowej babki piaskowej (pound cake)
  • czekoladowe cukierki, zajączki, jajeczka itp. (chocolate candies)
  • kruche ciasta (shortbread)
  • 125g margaryny (margarine)
  • 1,5 szklanki mąki (1,5 cup of flour)
  • 2 szklanki mleka(2 cups of milk)
  • kakao (coca)
  • płatki owsiane (oatmeal)
Oczywiście, ciasta można zastąpić zwykłym biszkoptem upieczonym;).
You can replace cakes in the recipe with sponge cake:)


Sposób przygotowania (preparation):

1. Rozpuść margarynę w rondelku.Dodaj czekoladki, cukierki i rozpuść je wszystkie.
Melt margarine in the pot. Add chocolates, candies. Melt it all.

2. Ciasto pokrusz bardzo drobno, dodaj mleko, kakao.
Crush the cake into small pieces. Add milk, cocoa.

3. Do masy dodaj rozpuszczone czekoladki.
Add melted chocolates from point 1.




4.W moim przypadku masa była za mało gęsta (zapewne sernik i mleko:P) więc dodałam mąkę i płatki owsiane;)
In my case, the pulp, was too watery, so I had to add flour and oatmeal.

5. Z masy uformuj kuleczki i piecz 10-15min. w 170 stopniach. "Bajaderki" powinny być lekko mokre i przyjemnie rozpływające się w ustach:).
Form small balls from the pulp and bake them in 170 degrees Celcius for about 10-15min. They should be crunchy on the outside and melting in the mouth inside :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz