Lubię arbuzy. Chyba każdy kto zna mnie trochę lepiej wie, że zawsze coś mnie ciągnęło do arbuzów.....jednym słowem: jadłabym zawsze i wszędzie:D
Zatem, jak tylko zobaczyłam ładny okaz w sklepie to aż zatarłam rączki z radości:D
W internecie natknęłam się na przepis Nigelli Lawson na sałatkę arbuzową z fetą, oliwkami i czerwoną cebulą. Cóż...oliwki z domu wyszły i wzięły ze sobą czerwoną cebulę i chyba poszły odwiedzić gdzieś pieprz, bo tego też nigdzie nie widziałam:P Zatem, powstała wersja troszkę inna, ale równie pyszna tejże sałatki:)
Polecam gorąco - arbuz w połączeniu z fetą i cebulką smakuje genialnie. Trochę ostrości i słonego smaku przełamanego orzeźwiającym, słodkim arbuzem z nutką mięty :D
I really like watermenlons. People that are close to me know, that I always have had something for watermelons:P In one word: I would eat them everywhere and always:D. So, I decided to buy one when I saw a beautiful watermelon in the shop:D I saw a recipe at Nigella Lawson's page. Recipe for salad with olives, feta cheese and red onion. But olives walked out with red onion and they probably visited pepper becaouse I didn't have either of them at home;p So I decided to make a kind of salat that you make with things that one has at home: sweet watermelon, salt feta cheese with a little bit of mint:)
Składniki (1 porcja)(Components for 1 person):
- kawałek arbuza (piece of watermelon)
- ok. 50g fety (50 g of feta cheese)
- oliwa z oliwek (olive oil)
- mięta (ja użyłam suszonej;)) (fresh mint)
- pietruszka (parsley)
- połowa białej cebuli (half of white onion)
1. Pokrój arbuza na trójkąty.
Chop watermelon into triangles.
2. Cebulę pokrój w piórka, zalej ciepłą wodą lub sokiem z cytryny na odrobinę.
Chop white onion into feathers. You can drizzle it with a little bit of water or lemon juice.
3.Fetę pokrój w małą kostkę.
Chop the feta cheese into little cubes.
4. Na talerzu ułóż arbuza, fetę, cebulę. Polej całość oliwą z oliwek. Udekoruj miętą oraz pietruszką.
Put them on the plate: watermelon, feta cheese, onion. Drizzle it with olive oil. Decorate it with mint and parsley.
Uwielbiam taką sałatkę ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń