Sezon na świeże, pyszne owoce trwa - a co za tym idzie, sezon na kruche tarty z owocami w pełni otwarty (mniam:D)....ale mi ostatnio pojawiła się w głowie marchewka. Wyobraziłam sobie zdrowe, fit muffinki marchewkowe.....gdyby odjąć dodane śliwki w czekoladzie, wiórki kokosowe i cukier to faktycznie - wyszło by fit....Powiem więcej - po głowie chodził mi nawet pomysł miłej dla oka dekoracji babeczek, w postaci pomarańczowego kremu ale pogoda za oknem postawiła na swoim, że na krem na babeczkach jest zdecydowanie za gorąco;)
Ale nie ma tego złego - w smaku są pyszne, lekko mokre i wcale nie takie słodkie- zatem polecam zrobić jeżeli znudzą Wam się owoce i będziecie mieli ochotę na marchewkę w innym wydaniu.
I declare the season for fresh-fruit-tarts open. Lately, I was thinking about carrots - an autumn vegetable, why not to make something from them in summer?. I thought about it- healthy, fit carrot muffins....and they would be like this without adding to them sugar, plums covered in chocolate and desiccated coconut. What is more, I was thinking about sweet - cream decoration of muffins but hot weather stopped me from doing it;p
But, I can tell you that this carrot muffins are delicious, slaightly moist and not so sweet in the end:) This recipe is great if you want to eat carrot in other form ;)
Składniki (na ok. 18 muffinek) (Ingredients for 18 muffins):
- 2 kubki mąki pszennej (2 cups of flower)
- 2 -2,5 kubka startej na średnich oczkach marchewki (ok.6-8 średniej wielkości marchewek) (2-2,5 cup of grated on a medium-mesh carrots (6-8 medium-sized carrots))
- kubek cukru (cup of sugar)
- 3 łyżeczki cukru waniliowego (3 teaspoon of vanilla sugar)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 teaspoon of baking powder)
- 1 szklanka oleju (1 cup of oil)
- 4 jajka (4 eggs)
- 1 łyżeczka cynamonu (1 teaspoon of cinnamon)
- 1 łyżeczka imbiru (1 teaspoon of ginger)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (1 teaspoon of nutmeg)
- 5 śliwek w czekoladzie (może być więcej, ja jak raz miałam w domu 5 śliwek;P) (5 plums covered in chocolate)
- 50 g wiórków kokosowych (50 g of desiccated coconut)
Wykonanie (Preparation) :
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mix flour with baking powder.
2. Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym oraz przyprawami na puszystą masę.
Whip eggs with sugar and vanilla sugar. Add spices and mix it all.
3. Powoli do masy dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Add flour (mixed with baking powder) slowly to the pulp. Mix it all.
4. Dodaj do masy olej. Całość wymieszaj.
Add oil.
5. Wmieszaj w masę marchewkę, wiórki oraz śliwki w czekoladzie (pokrojone w drobne kawałki)
Add carrots, desiccated coconut, plums. Mix it all.
6. Przełóż masę do foremek i piecz ok. 50-55 min w 180 stopniach.
Put it into molds and bake it for 50-55 min in 180 degrees Celsius.
Mmm, bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuń