środa, 5 marca 2014

Pomarańczowo-paprykowy łosoś

Co powiecie na pomarańczowo-paprykowego łososia podanego z frytkami z selera? ;)

Łosoś bardzo pysznie komponuje się z kwaskowatością pomarańczy i lekką ostrością papryki:) Dodatkowo skórka pomarańczowa nadaje daniu subtelny aromat. 

Frytki z selera to taka fit wersja zwykłych frytek ziemniaczanych przygotowywanych w głębokim tłuszczu. Polecam je osobom, które lubią seler:P....

Składniki (4 osób):

  • 2 filety łososia ze skórką 
  • 4 pomarańcze
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • sól, pieprz
  • 2 dosyć duże selery
  • oliwa z oliwek
 Sposób przygotowania:

1. Łososia umyj. Każdy filet przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.

2.Z pomarańczy zetrzyj skórkę. Skórkę "rozsmaruj" po łososiu. Tak zamarynowanego łososia odstaw, pod przykryciem, do lodówki na ok.30minut.



3.Do rondelka wyciśnij sok z 4 pomarańczy. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, paprykę słodką. Jeżeli uważasz, że roztwór będzie za kwaśny, to dorzuć odrobinkę cukru. Następnie odparuj wodę z roztworu, aż uzyskasz gęsty, pomarańczowy syrop.



Poniżej, wersja końcowa sosu -jest to ok. 1/4 z całości jaką widać wyżej:)



4.Selery obierz, pokrój w plastry, a następnie w paski o średniej grubości. Wszystko umieść w misce. Dodaj papryki słodkiej i ostrej. Skrop wszystko oliwą z oliwek i wymieszaj aż przyprawy równomiernie rozprowadzone będą po kawałkach selera. Odstaw frytki na ok. 30 minut do lodówki. Piecz rozłożone na papierze do pieczenia (na blaszce:P) do momentu aż będą zarumienione (ok.20minut/30minut jeżeli kawałki są większe). Osobiście używam termoobiegu, bo lubię lekko przypieczoną skórkę tych frytek:).



5. Łososia smaż na patelni skórką do dołu, ok. 6 minut. Jeżeli to konieczne to podsmaż z obu stron (na stronę górną ok .2minut). Sosem udekoruj talerz, połóż łososia, a następnie pozostałą część sosu rozsmaruj na wierzchu łososia:).














 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz