wtorek, 22 lipca 2014

Marchewkowe muffinki / Carrot muffins



Sezon na świeże, pyszne owoce trwa - a co za tym idzie, sezon na kruche tarty z owocami w pełni otwarty (mniam:D)....ale mi ostatnio pojawiła się w głowie marchewka. Wyobraziłam sobie zdrowe, fit muffinki marchewkowe.....gdyby odjąć dodane śliwki w czekoladzie, wiórki kokosowe i cukier to faktycznie - wyszło by fit....Powiem więcej - po głowie chodził mi nawet pomysł miłej dla oka dekoracji babeczek, w postaci pomarańczowego kremu ale pogoda za oknem postawiła na swoim, że na krem na babeczkach jest zdecydowanie za gorąco;)

 Ale nie ma tego złego - w smaku są pyszne, lekko mokre  i wcale nie takie słodkie- zatem polecam zrobić jeżeli znudzą Wam się owoce i będziecie mieli ochotę na marchewkę w innym wydaniu.


I declare the season for fresh-fruit-tarts open. Lately, I was thinking about carrots - an autumn vegetable,  why not to make something from them in summer?. I thought about it- healthy, fit carrot muffins....and they would be like this without adding to them sugar, plums covered in chocolate and desiccated coconut. What is more, I was thinking about sweet - cream decoration of muffins but hot weather stopped me from doing it;p

But, I can tell you that this carrot muffins are delicious, slaightly moist and not so sweet in the end:) This recipe is great  if you want to eat carrot in other form ;)


Składniki (na ok. 18 muffinek) (Ingredients for 18 muffins):

  • 2 kubki mąki pszennej (2 cups of flower)
  • 2 -2,5 kubka startej na średnich oczkach marchewki (ok.6-8 średniej wielkości marchewek) (2-2,5 cup of grated on a medium-mesh carrots (6-8 medium-sized carrots))
  • kubek cukru (cup of sugar)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (3 teaspoon of vanilla sugar)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 teaspoon of baking powder)
  • 1 szklanka oleju (1 cup of oil)
  • 4 jajka (4 eggs)
  • 1 łyżeczka cynamonu (1 teaspoon of cinnamon)
  • 1 łyżeczka imbiru (1 teaspoon of ginger)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej (1 teaspoon of nutmeg)
  • 5 śliwek w czekoladzie (może być więcej, ja jak raz miałam w domu 5 śliwek;P) (5 plums covered in chocolate)
  • 50 g wiórków kokosowych (50 g of desiccated coconut)
  
 Wykonanie (Preparation) :

1.  Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
     Mix flour with baking powder.

2. Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym oraz przyprawami na puszystą masę.
    Whip eggs with sugar and vanilla sugar. Add spices and mix it all.




3. Powoli do masy dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Add flour (mixed with baking powder) slowly to the pulp. Mix it all.

4. Dodaj do masy olej. Całość wymieszaj.
    Add oil.

5. Wmieszaj w masę marchewkę, wiórki oraz śliwki w czekoladzie (pokrojone w drobne kawałki) 
     Add carrots, desiccated coconut, plums. Mix it all.





6. Przełóż masę do foremek i piecz ok. 50-55 min w 180 stopniach.
    Put it into molds and bake it for 50-55 min in 180 degrees Celsius.



1 komentarz: