środa, 26 lutego 2014

Marchewkowo-ziemniaczane kotleciki





Dzisiaj znów przepis  zawierający coś innego niż czekoladę (to przez fakt, iż w ciągu ostatnich 2 tygodni <sesja:D:D:D> zjadłam tyle batoników itp. że robienie czegokolwiek czekoladowego po prostu było ponad moje siły i chęci:P).

Danie należy do tych z cyklu "co się nawinie...":P Jeżeli lubicie marchewki, to danie to będzie dla Was idealne:) Jeżeli chcecie aby było bardziej fit, to zamiast smażyć kotleciki na patelni polecam je podpiec chwilę w piekarniku:)




Składniki (na 5 osób):

  • 3-4 ziemniaki
  • 0,5 selera
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała biała cebula
  • resztki wędliny z lodówki (wersja bezmięsna jak najbardziej na tak- ja po prostu wykorzystałam to co było w lodówce:P)
  • ok.4-5 marchewek
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka - do obtoczenia
Proporcje ziemniaki:marchewki możecie dowolnie zmieniać...tutaj wedle gustu-im więcej marchewek tym bardziej marchewkowo-słodkie kotleciki:)

Przygotowanie:

1.Ziemniaki ugotować wraz z selerem w posolonej wodzie.


2. W międzyczasie podsmaż cebulkę z wędliną (aż cebulka się zeszkli) i zetrzyj marchewkę na średnich oczkach tarki.


 

3. Gdy ziemniaki będą ugotowane, należy je "pognieść" ;)

 
4. Dodaj do ziemniaków podsmażoną cebulkę z wędliną oraz marchewkę. Całość dopraw do smaku i dobrze wymieszaj. Jeżeli będzie to konieczne, to dodaj odrobinę maki aby kotleciki lepiej się kleiły. Formuj niewielki kulki. Obtocz je w mące, ułóż na patelni i tam je "rozpłaszcz" odrobinę:).

Smaż do momentu aż będą lekko zarumienione:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz