niedziela, 16 marca 2014

Blok czekoladowy / Chocolate block



 Chyba nie ma osoby, która nigdy nie jadła bloku czekoladowego? Pierwszą fazę na blok czekoladowy miałam kilka lat temu....i niestety od tamtej pory w moim menu nie zagościł ten deser. Aż do dnia dzisiejszego;).

I don't know anybody that haven't ate chocolate block yet. Few years ago I had the first  maniac-phase for chocolate block. There wasn't any chocolate block since then;P. Until today:)



Składniki (Components):
  • 500 g mleka w proszku (powder milk)
  • tabliczka czekolady gorzkiej(100g of dark chocolate)
  • tabliczka czekolady mlecznej(100g of milk chocolate)
  • 3 łyżeczki kakaa (3 teaspoons of cocoa)
  • 200g wiórków kokosowych (200g of desiccated coconut)
  • 250g herbatników (250g of cookies)
  • duża garść płatków owsianych i muesli (large handful of oatmeal and muesli)
  • szklanka wody (cup of water)
  • szklanka cukru(cup of white sugar)
  • 250g (kostka) margaryny (250g of margarine)
Wykonanie (Preparation):

1. W garnku rozpuść margarynę z wodą.
    Melt margarine with water.



2. Gdy margaryna się rozpuści dodaj cukier.
    When margarine melts add sugar.




3. Gdy cukier się rozpuści dodaj kakao i czekoladę. Gdy wszystko się rozpuści odstaw masę do lekkiego przestygnięcia.
  When sugar melts add chocolates and cocoa. Cool it down.



4. Dodaj część herbatników (pokruszonych) i mieszając dodawaj mleko w proszku (aż dodasz całe). Na końcu dodaj pozostałe herbatniki, wiórki, płatki owsiane i muesli i dobrze wymieszaj masę.
   Add crushed cookies and powdered milk. Mix it all.






5. Przełóż masę  do foremek. Ja użyłam 2 podłużnych, silikonowych foremek oraz kilku foremek do czekoladek ;).
   Put the pulp in the silicone molds.

6. Odstaw blok do lodówki na min. 2 godziny ;).
   Leave the block in the fridge for about 2 h. ;)




1 komentarz: