Chyba nie ma osoby, która nigdy nie jadła bloku czekoladowego? Pierwszą fazę na blok czekoladowy miałam kilka lat temu....i niestety od tamtej pory w moim menu nie zagościł ten deser. Aż do dnia dzisiejszego;).
I don't know anybody that haven't ate chocolate block yet. Few years ago I had the first maniac-phase for chocolate block. There wasn't any chocolate block since then;P. Until today:)
Składniki (Components):
- 500 g mleka w proszku (powder milk)
- tabliczka czekolady gorzkiej(100g of dark chocolate)
- tabliczka czekolady mlecznej(100g of milk chocolate)
- 3 łyżeczki kakaa (3 teaspoons of cocoa)
- 200g wiórków kokosowych (200g of desiccated coconut)
- 250g herbatników (250g of cookies)
- duża garść płatków owsianych i muesli (large handful of oatmeal and muesli)
- szklanka wody (cup of water)
- szklanka cukru(cup of white sugar)
- 250g (kostka) margaryny (250g of margarine)
1. W garnku rozpuść margarynę z wodą.
Melt margarine with water.
2. Gdy margaryna się rozpuści dodaj cukier.
When margarine melts add sugar.
3. Gdy cukier się rozpuści dodaj kakao i czekoladę. Gdy wszystko się rozpuści odstaw masę do lekkiego przestygnięcia.
When sugar melts add chocolates and cocoa. Cool it down.
4. Dodaj część herbatników (pokruszonych) i mieszając dodawaj mleko w proszku (aż dodasz całe). Na końcu dodaj pozostałe herbatniki, wiórki, płatki owsiane i muesli i dobrze wymieszaj masę.
Add crushed cookies and powdered milk. Mix it all.
5. Przełóż masę do foremek. Ja użyłam 2 podłużnych, silikonowych foremek oraz kilku foremek do czekoladek ;).
Put the pulp in the silicone molds.
6. Odstaw blok do lodówki na min. 2 godziny ;).
Leave the block in the fridge for about 2 h. ;)
Świetny pomysł, dawno już nie jadłam ;P
OdpowiedzUsuń