Co powiecie na pomarańczowo-paprykowego łososia podanego z frytkami z selera? ;)
Łosoś bardzo pysznie komponuje się z kwaskowatością pomarańczy i lekką ostrością papryki:) Dodatkowo skórka pomarańczowa nadaje daniu subtelny aromat.
Frytki z selera to taka fit wersja zwykłych frytek ziemniaczanych przygotowywanych w głębokim tłuszczu. Polecam je osobom, które lubią seler:P....
Składniki (4 osób):
- 2 filety łososia ze skórką
- 4 pomarańcze
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól, pieprz
- 2 dosyć duże selery
- oliwa z oliwek
1. Łososia umyj. Każdy filet przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem i papryką słodką.
2.Z pomarańczy zetrzyj skórkę. Skórkę "rozsmaruj" po łososiu. Tak zamarynowanego łososia odstaw, pod przykryciem, do lodówki na ok.30minut.
3.Do rondelka wyciśnij sok z 4 pomarańczy. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, paprykę słodką. Jeżeli uważasz, że roztwór będzie za kwaśny, to dorzuć odrobinkę cukru. Następnie odparuj wodę z roztworu, aż uzyskasz gęsty, pomarańczowy syrop.
Poniżej, wersja końcowa sosu -jest to ok. 1/4 z całości jaką widać wyżej:)
4.Selery obierz, pokrój w plastry, a następnie w paski o średniej grubości. Wszystko umieść w misce. Dodaj papryki słodkiej i ostrej. Skrop wszystko oliwą z oliwek i wymieszaj aż przyprawy równomiernie rozprowadzone będą po kawałkach selera. Odstaw frytki na ok. 30 minut do lodówki. Piecz rozłożone na papierze do pieczenia (na blaszce:P) do momentu aż będą zarumienione (ok.20minut/30minut jeżeli kawałki są większe). Osobiście używam termoobiegu, bo lubię lekko przypieczoną skórkę tych frytek:).
5. Łososia smaż na patelni skórką do dołu, ok. 6 minut. Jeżeli to konieczne to podsmaż z obu stron (na stronę górną ok .2minut). Sosem udekoruj talerz, połóż łososia, a następnie pozostałą część sosu rozsmaruj na wierzchu łososia:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz