czwartek, 13 marca 2014

Wiosenne bezy kokosowe / Spring coconut meringue


Co można zrobić z osamotnionymi białkami patrzącymi smutno z czeluści lodówki? BEZIKI :)

Dodałam do nich odrobinę barwników spożywczych i powstały śliczne, lekko pudrowe, wiosenne kolory. Wzór na "jako sadzone" jak to mi powiedziano w weekend;) ;P...a może i być taki wzór:).

 What you can do with sad looking egg whies standing alone in the refrigerator abbys? MERINGUES!

I added food dyes to them so they were beautiful and colourful like spring:D "Poached egg- like" pattern-someone said to me;P:D may be;)



Składniki (Components):

  • ok.400-500g cukru pudru (400-500g of castor sugar)
  • ok. 7-8 białek jaj (7-8 egg whites)
  • barwniki spożywcze (food dyes)
  • wiórki kokosowe (desiccated coconut)

Sposób przygotowania (Preparation):

1. Białka, z odrobiną soli, ubij na sztywną pianę.
     Whip egg whites with a little bit of salt. Form stiff peaks.

2. Powoli dodawaj cukier.
     Add castor sugar. Slowly.

3. Gdy masa będzie odpowiednio klejąco-ciągnąca (:P) dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
    Add desiccated coconut when the pulp will be ready.

4. Podziel masę na 4 części i do każdej dodaj innego barwnika.
    Split pulp into 4 parts. Add food dyes to each of them.




5. Nakładaj łyżką/łyżeczką warstwy masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie pozostaw bezy na ok. 20-30 min. i dopiero po tym czasie umieść je w piekarniku aby je wysuszyć. Susz je w temp. ok.150C z lekko uchylonymi drzwiczkami przez ok.30-40min. (piekarnik w moim domu ma daszek, którym można przykryć górną szparę, która tworzy się gdy lekko uchyli się drzwiczki:))

  Put the pulp into layers. Leave meringues for 20-30min. Then put them in the oven. Dry them in 150C for 30-40min. with door of the oven ajar







6. Gdy bezy będą gotowe, pozostaw je na blaszce aby wystygły i dopiero potem ściągnij je z blachy;)
   Cool down meringues. Put them off the dough.





3 komentarze:

  1. ekstra pomysł! będziesz je jakoś nadziewać ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma już czego nadziewać:P To był taki pomysł na szybko, żeby coś słodkiego było do kawy i wina;) Ale faktycznie, jakby je nadziać jakimś fajnym kremem.....:D

      Usuń
  2. świetnie wyglądają:) jakie kolory:)

    OdpowiedzUsuń