wtorek, 27 maja 2014

Czekoladki z chałwy / Chocolates from halvah



Witam w ten  wiosenny dzień:) Mam nadzieję, że u Was trochę lepsza pogoda niż u mnie- po mega gorącym tygodniu przyszło zimno i deszcz:(. Jakiś czas mnie tu nie było - a to głównie ze względu na pisanie pracy mgr i robienie badań do niej:P Dzisiaj zapraszam na czekoladki zrobione z własnoręcznie robionej chałwy oraz mlecznej czekolady:)

 Greetings on this spring day:) I hope that weather at you place is beeter than here - after a really hot week it's cold and rainy again:(. I haven't been here for a while. It's because of my research for my master thesis;P Today you can see how to make chocolates from hand made halvah :)



 Siedząc ostatnio w laboratorium myślałam o chałwie. I czekoladzie. I połączeniu ich ze sobą (intensywne myślenie i prawdziwa bomba kaloryczna:D). Naczytałam się w internecie jak taką własną chałwę zrobić. Wyciągnęłam następujące wnioski: Uprażyć i zmielić sezam.  Zmieszać z miodem lub czymś mokrym i słodkim. Ot cała filozofia. Schody zaczęły się w momencie gdy poszłam kupić sezam.....nie myślałam, że to taki deficytowy produkt na półkach w sklepach;P....po kilku dniach poszukiwań dostałam sezam w rossmanie (!).

I was thinking about halvah  while I was sitting at the laboratory a few days ago. About chocolate too. An about mixing them together (what a great idea;P). I read all possible information about halvah available in the internet and everywhere they were the same: roast and grind sesame, add honey or something wet&sweet. Yup, that's all...that's the whole philosophy. It all started going uphill when I wanted to buy sesame....I didin't know that sesame is such a deficit product:P....after a few days of searching I found it in a drugstore (!).



Składniki(ingredients):
  • 200g sezamu (sesame)
  • 2-3 łyżki miodu (2-3 table spoons of honey)
  • tabliczka czekolady (bar of milk chocolate)
Wykonanie (Preparation):

1. Upraż sezam (uwaga! łatwo go przypalić!)
    Roast the sesame (attention! sesame is easy to sear!)

 


2. Zmiel sezam na proszek.
    Grind sesame into powder.
    


3. Dodaj tyle miodu aby masa była klejąca.
   Add honey. The pulp has to be sticky.



4. Umieść masę w foremkach i włóż foremki do lodówki na kilka godzin (albo zjedz od razu- tak też jest wyśmienita:D)
   Put pulp into silicone molds. Then put molds into the fridge for few hours (or eat it now - halvah is really delicoius now too:D)

Chałwa ta smakuje odrobinę inaczej niż ta sklepowa (zapewne dlatego, że nie ma w sobie dodatku chemii;P). Smak jest lekko inny, ale zbliżony:) Jeżeli lubicie, to możecie dodać do niej bakalie itp.:)

This halvah taste a little bit different than halvah in shops (probably becaouse of the less amout of chemicals in it;P). Taste is really close to the oryginal halvah ;) You can add to it nuts etc. if you like:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz