Dzisiaj łatwy i pyszny przepis na kruche ciasteczka, od których nie sposób się oderwać...
Potrzebne będą:
- 0,5kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki krupczatki
- 0,5 kg margaryny
- 0,125 kg masła
- 0,250 kg cukru pudru
- 250 ml ukwaszonej śmietany 12%
- 2 jajka i 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cukry wanilinowe ( lub takie z dodatkiem wanilii lub 2 laski wanilii)
Pierwszą czynnością jest wysypanie na stolnicę mąki pszennej i krupczatki i delikatne ich wymieszanie:
Następnie dodajemy resztę składników:
Tak przygotowane składniki zaczynamy siekać nożem, a następnie ugniatać rękoma aż otrzymana masa będzie miała konsystencję plasteliny:
Teraz wystarczy umieścić ciasto w lodówce na ok. 1 godzinę, a następnie przystąpić do najfajniejszej części robienia ciasteczek :)
Jednym ze sposobów na urozmaicenie ciasteczek, jest podzielenie ciasta na kilka części i doprawienie go do smaku jaki sobie wymyślimy. Osobiście, zdarzyło mi się dodawać,do tak przygotowanego ciasta, skórki ze świeżej cytryny,pomarańczy czy mandarynki (nie za dużo, aby nie było czuć gorzkiego smaku), kakaa aby otrzymać czekoladowe ciasteczka itp. Aromat i smak takich ciasteczek jest wspaniały :).
Nie zapominajmy także o posypkach, polewach, zanurzaniu ciasteczek w roztopionej czekoladzie
(a jakże....czekolada jest wszędzie:D) czy tworzeniu kolorowych, lukrowych polew:
biała lukrowa polewa : cukier puder + ciepła woda (konsystencja gęsta)
różowa lukrowa polewa: cukier puder + ciepła woda+ syrop z truskawek lub owoców leśnych
żółta lukrowa polewa: cukier puder+ ciepła woda+ odrobinę szafranu rozpuszczonego w gorącej wodzie
czerwona lukrowa polewa: cukier puder + ciepła woda+ kropelka soku z buraków
I ciasteczka gotowe:) Teraz wystarczy głęboko schować słój przed domowymi łasuchami aby ciasteczka dotrwały do Wigilii :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz