czwartek, 7 marca 2013

Czekoladowy Dzień Kobiet :)


Która z Nas  nie lubi być rozpieszczana przez Mężczyzn?:) Dzisiaj proponuję alternatywę lub dodatek do kwiatków z okazji Dnia Kobiet czy po prostu pomysł na odrobinę popołudniowego zapomnienia przy kawie-Drodzy Panowie do dzieła!:) 30minut pracy a zadowolenie i uśmiech na twarzach partnerek, matek czy córek gwarantowane!

Dzisiaj proponuję sorbet czekoladowy oraz czekoladowe talarki przekładane musem miętowym. Przepis szybki (wyłączając mrożenie musu:P) oraz naprawdę bardzo łatwy w przygotowaniu

Which one of us doesn't like to be spoiled by Men? :) My suggestion for Woman's day or just for afternoon coffe is chocolate sherbet and  slices of chocolate layered with mint mousse- so gentlemen go for it! :) It's just half an hour of work for youre girlfriend, wife, mother, doughter to smile:)

.

Sorbet czekoladowy
Chocolate sherbet
Składniki:
  • 250g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady (milk or dark chocolate)
  • 500ml wody (water)
  • 100-200g cukru (sugar)
W łaźni wodnej roztop czekoladę, a następnie odstawna bok aby przestygła. W rondlu podgrzej wodę z cukrem do momentu aż cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Dodaj roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Melt the chocolate in the water bath and then leave it to cool. Boil the water with sugar in stewpan until all sugar will be dissolved. Add melted chocolate and mix it all together:)
 


 Gdy całość osiągnie temperaturę pokojową, przelej do miski i wstaw na 30 minut do lodówki a następnie na 4 godziny do zamrażalnika (pamiętaj o przemieszaniu sorbetu co jakiś czas aż do jego zupełnego zmrożenia:)).

When the solution will reach room temperature, transfer it to the bowl and put in the fridge for 30min. and after that, put it in the freezer until it will have ice cream-sherbet shape:D
 





 Czekoladowe talarki przekładane musem miętowym
 Slices of chocolate layered with mint mousse
 Składniki:
  • 350g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady (dark or milk chocolate)
  • 4 jajka (eggs)
  • 2 łyżki cukru (sugar)
  • 3 łyżki esencji miętowej (lub więcej jeżeli ktoś lubi intensywny smak mięty-dobrze także sprawdzi się esencja kawowa zamiast miętowej:)) (mint essence)
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 60ml wody (gelatine dissolved in water)
  • 500ml śmietanki 30% (cream)
Czekoladę rozpuść na łaźni wodnej, a następnie wylej na papier do pieczenia i rozsmaruj tak aby grubość czekolady wynosiła ok 2-3mm.

Melt the chocolate in the water bath and then pour it out on the baking paper. Spread it on the paper.


 Gdy czekolada zastygnie ale będzie w miarę miękka-zacznij wycinać z niej talarki-ja do tego celu użyłam foremek do ciasteczek:)

When the chocolate solidifies (but it must be a bit soft) you can start to cut chocolate slices:)


 Aby przygotować mus, zmiksuj jajka z cukrem na gładką masę, dodaj esencję miętową, a następnie żelatynę. Kiedy wszystko będzie wyglądało jednolicie, dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj. Całość odstaw do lodówki.

Mousse: mix eggs with sugar and than add mint essence and gelatine dissolved in water. When all of the pulp will become homogeneous add whipped cream and mix it all gently. Than put it in the fridge.


 Gdy będziesz miał wszystko gotowe, przełóż talarki kremem :) Prawda, że proste?:)
Now you can cream slices of chocolate;) Really easy, don't you think?




Smacznego:) Bon apettite:)

Kulinarny Dzień Kobiet

2 komentarze: