czwartek, 28 marca 2013

Wielkanocne przysmaki-mazurek i torcik ;)

Czas do Świąt zleciał niepostrzeżenie. Po dość długim czasie, postanowiłam usiąść i włączyć spokojny tok czekoladowego myślenia zaczynający się od istotnego pytania: "Co by tu upiec na Święta?" ;).
Pomysłów pojawiło się sporo-od czekoladek po kremy,musy, ciasteczka. Jednak po wnikliwym zastanowieniu się, ustaliłam że stworzę jak co roku mazurek kajmakowy. Dodatkowo pojawi się także torcik przekładany masą chałwową oraz (przy odpowiednim rozpędzie) babeczki z kruchego ciasta.




Kruche ciasto do mazurka:
  • 250g mąki
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • łyżka wody
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • jeżeli chcemy czekoladowe ciasto to dodatkowo dodajemy 75g kakao
 Mąkę, masło i cukier wymieszać aż utworzą się malutkie granulki. Dodać jajko i miksować aż wszystko się sklei. Delikatnie zagnieść rękoma ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.20 minut.
Piec w rozgrzanym ,do 190 stopni , piekarniku przez ok. 30 minut (ciasto będzie lekko przyrumienione). Po ostygnięciu dekorować czym chcemy:).




Torcik chałwowy:

Podstawą jest czekoladowy biszkopt:
  • 350g kawałków czekolady gorzkiej
  • 300g mąki
  • 50g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do piecznenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 90g masła
  • 250g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki oleju 
1.Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej.
2.Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i dól wsyp do dużej miski i wymieszaj.
3. W osobnej misce ubij masło z cukrem i gdy konsystencja stanie się kremowa, dodawaj kolejno jajka.
4. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo suche składniki, czekoladę, mleko i olej.
5. Gdy ciasto będzie rzadkie, rozłóż je do formy i piecz 50-60 minut w 180 stopniach.

Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z formy, przekrój na dwie warstwy i przełóż kremem:). Spodnią warstwę biszkoptu posmarowałam cienką warstwą dżemu malinowego aby nawilżyć ciasto i złamać słodycz chałwy.

Krem chałwowy :

  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki chłodnej wody
  • 3/2 szklanki mleka w proszku
  • 500g chałwy o smaku jaki preferujemy (może być więcej-będzie bardziej słodki krem:))
  • można także dodać orzechy włoskie, owoce itp. aby przełamać słodycz chałwy
1.Margarynę utrzeć na gładko.
2.Dodać wodę, a następnie mleko w proszku.
3.Dodać pokruszoną chałwę.
4.Na samym końcu dodać pozostałe składniki-jeżeli chcemy:)


Kremu wychodzi wystarczająco aby przełożyć biszkopt i przykryć jego wierzchnią warstwę;) -zdjęcia także wstawię po wykonaniu :)

Torcik polecam szczególnie łasuchom na bardzo słodkie rzeczy gdyż po malutkim kawałeczku jest się zasłodzonym:).





Zdrowych i radosnych Świąt z dużą dawką uśmiechu, odpoczynku i słońca!





Dzięki D. za przepis na krem :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz