Pomysłów pojawiło się sporo-od czekoladek po kremy,musy, ciasteczka. Jednak po wnikliwym zastanowieniu się, ustaliłam że stworzę jak co roku mazurek kajmakowy. Dodatkowo pojawi się także torcik przekładany masą chałwową oraz (przy odpowiednim rozpędzie) babeczki z kruchego ciasta.
Kruche ciasto do mazurka:
- 250g mąki
- 100g cukru pudru
- 200g masła
- łyżka wody
- 1 duże jajko, lekko ubite
- jeżeli chcemy czekoladowe ciasto to dodatkowo dodajemy 75g kakao
Piec w rozgrzanym ,do 190 stopni , piekarniku przez ok. 30 minut (ciasto będzie lekko przyrumienione). Po ostygnięciu dekorować czym chcemy:).
Torcik chałwowy:
Podstawą jest czekoladowy biszkopt:
- 350g kawałków czekolady gorzkiej
- 300g mąki
- 50g kakao
- 2 łyżeczki proszku do piecznenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 90g masła
- 250g cukru pudru
- 4 duże jajka
- 125 ml mleka
- 2 łyżki oleju
2.Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i dól wsyp do dużej miski i wymieszaj.
3. W osobnej misce ubij masło z cukrem i gdy konsystencja stanie się kremowa, dodawaj kolejno jajka.
4. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo suche składniki, czekoladę, mleko i olej.
5. Gdy ciasto będzie rzadkie, rozłóż je do formy i piecz 50-60 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z formy, przekrój na dwie warstwy i przełóż kremem:). Spodnią warstwę biszkoptu posmarowałam cienką warstwą dżemu malinowego aby nawilżyć ciasto i złamać słodycz chałwy.
Krem chałwowy :
- kostka margaryny
- 1/2 szklanki chłodnej wody
- 3/2 szklanki mleka w proszku
- 500g chałwy o smaku jaki preferujemy (może być więcej-będzie bardziej słodki krem:))
- można także dodać orzechy włoskie, owoce itp. aby przełamać słodycz chałwy
2.Dodać wodę, a następnie mleko w proszku.
3.Dodać pokruszoną chałwę.
4.Na samym końcu dodać pozostałe składniki-jeżeli chcemy:)
Kremu wychodzi wystarczająco aby przełożyć biszkopt i przykryć jego wierzchnią warstwę;) -zdjęcia także wstawię po wykonaniu :)
Torcik polecam szczególnie łasuchom na bardzo słodkie rzeczy gdyż po malutkim kawałeczku jest się zasłodzonym:).
Zdrowych i radosnych Świąt z dużą dawką uśmiechu, odpoczynku i słońca!
Dzięki D. za przepis na krem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz