sobota, 20 kwietnia 2013

Jack Sparrow's chocolates :)

W ten weekend postanowiłam zaszaleć. Zaszyłam się w kuchni i stworzyłam 3 rodzaje różnych czekoladek (innych niż dotychczas:))

I decided to have some chocolate fun this week. I hid in th kitchen and created 3 different kinds of chocolates:)



Dzisiaj zaprezentuję przepis na pierwsze z nich. Nadałam im tytuł Jacka Sparrowa, ponieważ nie pożałowałam im rumu :)

Przepis na te czekoladki wydaje się być skomplikowany ale w rzeczywistości jest prosty:) Przygotowanie zajmuje trochę czasu ale warto;)
Today I'm presenting you the first of them. I named them a Jack Sparrow becaouse of the amount of rum in them:). This chocolates are easy to do and the look and taste is great:)



1. Bezy włoskie(meringues) :

  • 2 białka (2 egg whites)
  • 60g cukru (60g of sugar)
  • 2 łyżeczki kakao (2 spoons of cocoa powder)
Białka nalezy ubić trzepaczką.
W momencie gdy piana zacznie sztywnieć dodajemy 1/3 cukru i kontynuujemy ubijanie. Następnie dodajemy cukier wymieszany z kakaem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworzymy (bądź to łyżeczką lub rękawem cukierniczym) krążki o średnicy ok 1cm.
Suszymy bezy w temperaturze ok. 190 stopni przez 20 minut.

First of all you have to beat egg whites. When the foam will be rigid add 1/3 of sugar and continue beating. Then add the rest of sugar mixed with cocoa powder. With   sleeve for baking or spoon make little ring, about 1cm in diameter, on baking. Dry meringues in 190 degrees for 20 minutes.


 Gdy bezy będą upieczone, delikatnie odrywamy je od papieru i palcem wgniatamy spody.
 When they will be ready, very delicately separate them form baking and make a dent in their bottom.






2 Nadzienie (Filling):


  • 50ml śmietany (50ml of cream)
  • 50 ml syropu (woda plus cukier)(50ml sugar syroup)
  • 10g orzechów laskowych (10g hazelnuts)
  • 3/4 szklanki rumu (3/4 glass of rum)
  • szczypta cukru waniliowego (a little bit of vanilla sugar)
Czekoladę należy rozpuścić w łaźni wodnej.
Melt the chocolate in the water bath.

Śmietanę zagotuj z cukrem i wlej do roztopionej czekolady.
Boil cream with sugar and add it to melted chocolate.
 

Mieszaj aż uzyskasz gładki krem.
Mix it until you will have smooth cream.
 

Dodaj orzechy laskowe (pokruszone) i rum.

Wymieszaj i dodaj odrobinę śmietany gdy krem będzie zbyt gęsty.
Odstaw nadzienie do zgęstnienia, a następnie nanieś je na bezy jednocześnie sklejając je:)

Mix it all, in case it will be to thick add a little bit of cream. Leave the filling to cool. Apply the filling onto meringues.



 3. Polewa (Glaze):

  • ok.300-400 g gorzkiej czekolady (300-400g dark chocolate)
Czekoladę należy rozpuścić w łaźni wodnej a następnie pokryć nią całe bezy. Należy pamiętać aby nie "moczyć" za długo bez w czekoladzie, ponieważ spowoduje to wypłynięcie nadzienia!

 Melt chocolate in the water bath. Apply it on the whole meringues. Remember not to soak chocolates in the chocolate for too long becaouse the filling may come to the top!:)









I gotowe:) Teraz wystarczy jedynie poczekać aż czekolada zastygnie i czekoladki będą gotowe do jedzenia:)

 Chocolates are ready:) Just wait a while for chocolate to freeze and bon appetit:)



















3 komentarze:

  1. Świetny przepis a rum uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. WHY IS THE RUM GONE? :D
    W takiej postaci jednak biorę go w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście się napracowałaś, ale na taką pyszotę na pewno warto poświęcić czas!

    OdpowiedzUsuń