sobota, 25 maja 2013

Belgian chocolate cake- Mother's Day :)






 Czytając ostatnio 100 przepisów z okazji Światowego Dnia pieczenia na tej  stronie, postanowiłam wypróbować jeden z przepisów na belgijskie ciasto czekoladowe. W sam raz na niedzielne święto- Dzień Matki :).

Na oryginalnej stronie zaprezentowany jest tylko suchy przepis(niestety), zatem dzisiaj przedstawię Wam zdjęcie po zdjęciu jak przygotować taki pyszny smakołyk:)

While I was reading 100 recipies fot world baking day at this site  I found this recipe- belgium chocolate cake. A perfect recipe for Mothers day:)

Original recipe had no pictures....so I decided that I will present to you my way of making this cake with pictures of each step:)

Stworzenie tego ciasta składa się z 4 kroków:
There are 4 steps of preparation this cake:

1. KRUCHY SPÓD:
(fragile bottom):



Składniki:
  • 60g mlecznej czekolady (milk chocolate)
  • 90g  orzechów laskowych(hazelnuts)
  • 30g dmuchanego ryżu (puffed rice)
Należy stopić czekoladę w łaźni wodnej. Dodać  pokruszone orzechy laskowe  i całość wymieszać. Na końcu dodać dmuchany ryż. Całość wstawić w tortownicy do lodówki, aby masa stężała.

Melt chocolate in wather bath. Add hazelnuts ( powder) and mix it all. Then add puffed rice. Put it in fridge.



2. KRUCHY HERBATNIK CZEKOLADOWY:
(Fragile chocolate biscuit):



Składniki:
  • 12 jajek (eggs)
  • 450g cukru pudru (castor sugar)
  • 375g mąki (flour)
  • 75g kakao (cocoa powder)
Potrzebne będą dwa krążki herbatnikowe o średnicy 24 (w moim przypadku oznacza to pieczenie dwa razy w tej samej - jedynej:P-tortownicy).
Jajka należy ubić do konsystencji piany. Podczas ubijania dodawaj kolejno cukier, mąkę i kakao (osobiście zawsze lubię wymieszać mąkę z kakaem aby nie potworzyły się czasem jakieś gluty:P).

We need two roundels of chocolate biscuit, both 24 cm in diameter. Mix eggs until they will turn into foam. Add sugar, flour, cocoa powder and mix it all together.




Ciasto piecz w piekarniku ok.10 minut w temperaturze 175C.

Bake the cake for 10 min. in 175C.



3. MUS CZEKOLADOWY:
(chocolate mousse):

Składniki:


  • 240g gorzkiej czekolady (dark chocolate)
  • 0,4l śmietany 30% (cream)
  • 4 jajka ( eggs)
  • 4 łyżki stołowe wody (tablespoons of water)
  • 120g cukru pudru (castor sugar)
Czekoladę należy stopić w łaźni wodnej.
Melt chocolate in water bath.


Śmietanę należy ubić aż zyska konsystencję gęstego jogurtu i odstawić do lodówki.
Mix the cream until it becomes thick and put it in the fridge.



Żółtka jajek zmieszać z wodą. Dodaj je do skopionej czekolady.
 Następnie do czekolady dodaj 1/3 śmietany ubitej, a następnie wmieszaj pozostałą ubitą śmietanę.

Mix egg yolks with water and add it to melted chocolate. Then mix the pulp with 1/3 of cream. Then add the remainder of cream. 




Białka ubij na pianę i podczas ubijania dodawaj powolutku cukier. Ubijaj je tak długo aż cukier się rozpuści! Ubite białka dodaj do mieszanki czekoladowej i umieść w lodówce.

Whippe egg whites to foam and add sugar while doing this. Add it all to the chocolate pulp. Put it in the fridge.






4. PRZYGOTOWANIE:
(Preparation):

Na pierwszy czekoladowy kruchy spód (1) wyłóż 1/3 musu czekoladowego. Następnie nałóż na to jedną warstwę czekoladowego herbatnika (2) i kolejną porcję musu czekoladowego. Następnie przykryj to kolejnym czekoladowym herbatnikiem i ostatnią warstwą musu czekoladowego. Zostaw na noc w lodówce.

Put 1/3 of chocolate mousse at chocolate fragile bottom (1). Then put chocolate biscuit on it (2) and then another portion of chocolate mousse. Then another portion of chocolate biscuit and chocolate mousse. Leave it in the fridge for whole night.




W dniu podania możesz zrobić polewę:) Wystarczy stopić czekoladę w łaźni wodnej i dodać ją do wrzącej śmietany. Po wymieszaniu można polać nią ciasto :)

Osobiście do stopionej gorzkiej czekolady dodałam białą tak, że ciasto wyszło dwukolorowe i obsypałam boki resztką ryżu co dało efekt dość chaotycznego hmm artystycznego nieładu;P

At the serving day you can make the chocolate coat. Melt the chocolate in water bath and add it to the boiling cream. Put it on the cake.

Personally I made the coat from dark and white chocolate and then I sprinkled it with leftovers of rice so my cake looks like artistic chaos :P 


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz