piątek, 17 maja 2013

Chocolate kisses



Kolejny tydzień, kolejny przepis:) Pralinki te przypominają raczej mocno czekoladowe ciasteczka z miękką masą.

Another week another recipe. This chocolates are looking like chocolate coockies with soft and smooth filling.

Czas potrzebny na przygotowanie: ok.2 godzin
Preparation Time : ok.2 h

Składniki:

1. Czekoladowe ciasto : ( chocolate cake)
  • 165g mąki (flour)
  • 95g masła (butter)
  • 85g cukru (sugar)
  • 2 żółtka (egg yolks)
  • 1g proszku do pieczenia (baking powder)
  • 9g kakao (cocoa powder)
  • szczypta wanilii (pinch of vnilla sugar)
  • szczypta soli (pinch of salt)

 Wymieszaj miękkie masło z cukrem. Dodaj szczyptę soli i wbij jajko. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie. Zawiń w folię kuchenną i odłóż do lodówki na ok. 30 minut.

Mix soft butter with sugar. Add pinch of salt and egg. Then add flour with baking powder and vanilla sugar. Knead the cake untill it will be smooth. Wrap it in cling film and put in the fridge for 30min.



Następnie rozwałkuj ciasto (grubość ok 2mm) i wycinaj małe kółeczka/kwiatki lub inne wzorki, które sobie wymyślisz;). Piecz w temperaturze 180stopni przez ok. 8-9 minut. Ostudź po wyjęciu z piekarnika.

Pin out the cake (2mm thick). Cut circles (or any shape that you want) from it. Bake it in 180C for 8-9 min. Cool it down.



 2. Ciasto  (cake):
  • 3 jajka (eggs)
  • 85 g cukru (sugar)
  • 50g maki (flour)
  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej (potato starch)
  • 2 łyżeczki masła (butter)
  • łyżeczka cukru waniliowego (vanilla sugr)
  • 180g herbatników maślanych (butter coockies)
  • 30g kakao (cocoa powder)

W kąpieli wodnej podgrzej jajka z cukrem ( cały czas mieszając). Kiedy cukier się rozpuści, dodaj mąkę, kakao, skrobię i szczyptę startej wanilii. Wymieszaj ostrożnie łyżką. Na końcu wystarczy dodać rozpuszczone masło i całość umieścić w tortownicy (natłuszczonej lub posypanej bułką tartą) i piec przez ok 20-25minut w 170 stopniach.

Heat eggs with sugar in water bath (mix it all the time!). When the sugar will melt add flour, cocoa powder, potato starch and vanilla sugar. Mix it caferully. At the end add melted butter. Put it in cake tin and bake it in 170C for 20-25 min.


Teraz czas na zadanie główne-"nadziewanie pralinek" :

Pokruszone ciasteczka maślane, połamane ciasto (to zrobione w punkcie 2), kako i jeżeli masz ochotę na odrobinę alkoholu-rum zmiksuj w blenderze. Dodaj ok 90 ml syropu (woda+cukier) i miksuj aż masa będzie gładka.

Now comes the time for "feeling the chocolates":
Mix butter coockies, cake (which you made in p2), cocoa powder and rum(if you want ) until you will get smooth paste. Add 90ml sugar syroup:)




Za pomocą rękawa cukierniczego uformuj stożki z pasy na krążkach z ciasta:



Teraz wystarczy już tylko, że zamoczysz ciasteczka w czekoladzie mlecznej (ok 3 tabliczki mlecznej czekolady) i wstawisz całość do lodówki lub pozostawisz na stole :)







Smacznego:)






















1 komentarz: