wtorek, 15 kwietnia 2014

Wielkanocne ciasteczka z czekoladą / Easter chocolate cookies




 Dzisiejszy przepis to efekt zakupu nowych foremek silikonowych w kształcie wielkanocnych króliczków itp. Foremki były dostępne w biedronkach za naprawdę niewielkie pieniądze (plus moje uzależnienie od silikonowych foremek do ciast/ciasteczek/czekoladek znów było góra...no bo wielkanocnych foremek w kolekcji jeszcze nie miałam;P)

 Foremkę postanowiłam wypróbować dopiero wczoraj. Kilka dni przed świętami to idealna pora aby upiec kruche mini-mazurki i je ładnie przyozdobić :)

Today's recipe is the result of buying a new easter, silicone mold. I bought them in Biedronka. They weren't expensive and my addiction to silicon cookie/ chocolate molds was stronger than my sense....I didin't have easter molds:P. I decided to use it yesterday.  It's best to make and decorate the cookies a few days before easter:)


Składniki na 23 ciastka :
(Components for 23 cookies):

CIASTO KRUCHE 
(Shortcrust pastry)


Przyznam szczerze, że zależało mi na tym aby ciasteczka jak najmniej się łamały. Wypróbowałam mnóstwo ciast kruchych i zawsze miałam ten sam problem - ciasto strasznie się łamało. Ten przepis był już na blogu z okazji Bożonarodzeniowych ciasteczek (przepis mojej mamy:)). Zdecydowałam też, że z  tego przepisu powstaną także wielkanocne, klasyczne mazurki (może pominę tylko proszek do pieczenia;P).

I have to admit that making good, non breakable shortcrust pastry is a very difficult thing. I tried many recipes but this one (my mother's recipe). I decided, that I will make easter cake named:"mazurek" (something like sweet tart) from this recipe;)

  • 0,250kg mąki pszennej (wheat flour)
  • 0,250 kg mąki krupczatki (coarse flour)
  • 0,250 kg margaryny (margarine)
  • 0,65 kg masła (butter)
  • 0,125 kg cukru pudru (powdered sugar)
  • 125 ml ukwaszonej śmietany 12% (cream curdled)
  • 2 jajka i 2 żółtka (2 eggs and 2 egg yolks)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (1 teaspoon of baking powder)
  • 1 cukier wanilinowy (1 pack of vanilla sugar)
  • tabliczka czekolady gorzkiej (1 bar of dark chocolate)

 LUKIER i ozdoby 
(Frosting and decoration)


  •  2 białka (2 egg whites)
  • 2 szklanki cukru pudru (2cups powdered sugar)
  • barwniki w proszku (dyes in powder)
  • czekolepki do dekoracji (chocolate plasticine for decoration)
  • pisaki cukrowe (sugar pens)
  • posypki i inne dekoracje (sprinkles and other decorations)
  • aromat waniliowy (vanilla flavor)
Białka ubij mikserem i stopniowo dodawaj cukru pudru (oraz jeżeli chcesz aromatu). Lukier powinien być gęsty i ciągnący. Rozlej lukier do kilku miseczek i dodaj barwiki;)

Whisk egg whites with mixer and gradually add powdered sugar and flavuor. Icing should be thick and pulling. Pour icing into several bowls and add colorants;)

Sposób przygotowania
(Preparation):


1.  Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.
      Mix in bowl all dry components. 

2. Dodaj pokrojone masło i margarynę. Zacznij zagniatać. Gdy masło będzie w miarę rozdrobnione dodaj jajka, żółtka i śmietanę. Całość zagnieć aż ciasto będzie miało konsystencję plasteliny. Wstaw ciasto na ok. 30 minut do lodówki.
     
    Add chopped butter and margarine. Knead the dough. Add eggs, yolks and cream when butter and margarine will be shredded. Knead it all until the dough will be like plasticine. Put it in the fridge for 30min. 



3. Wypełnij ciastem foremki. Możesz w ciastkach umieścić kawałek czekolady, żeby miały pyszne nadzienie:). Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
    Put the cake in the silicone molds. You can fill the cake with some chocolate and in that way you will make fillng:). Bake it for 20 min in 180 degrees C.





 Ciasteczka po upieczeniu nie wyglądały w 100% jak odbicie foremek. Aczkolwiek niezbyt mi to przeszkadzało - ruszyła moja inwencja twórcza. Miało być kolorowo, radośnie i wiosennie  i taki efekt też otrzymałam:).

Cookies don't look 100% like the molds after baking. But....it doesn't matter. My creativity and imagination is huge sooo I made colourfull, cheerful and spring easter cookies:)















(Na poniższym zdjęciu: pseudo króliczek -  miał to być uroczy króliczek a wyszło połączenie  małego wilczka ubranego w królicze uszy....no ale czemu nie:D)

(In this picture: the pseudo rabbit - I wanted to make sweet rabbit and it looks more like little wolf with rabbit ears....well...why not;p)








Z powyższych foremek postanowiłam spróbować zrobić czekoladki....zatem, już za chwilę zapraszam na post o świątecznych czekoladkach:)

I will be making easter chocolates from this molds. So...stay near and check out new post soon:)




Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz