sobota, 7 czerwca 2014

Kakowa chałwa/ Cocoa halvah



Dzisiaj znów postanowiłam poruszyć temat chałwy. Jako, że zostało mi 300g sezamu, to "ukręciłam" kilka kawałów tego pysznego deseru. Przepis, jak zrobić chałwę, znajdziecie tutaj.

Tym razem, po zmieleniu chałwy, dodałam do niej kilka łyżek kakaa oraz pokruszone migdały. Chałwa z tego przepisu jest mało słodkim deserem - to za sprawką kakaa oraz migdałów, które są gorzkie. Także jest to  deser idealny na upalne dni oraz dla osób, które za słodyczami za bardzo nie przepadają. Jeżeli lubicie bardzo słodkie desery - polecam zrobić chałwę z poprzedniego przepisu lub do tej dodać rodzynek, fig lub innych słodkich suszonych owoców:)




I made halvah today. Again. It's a very common topic in my home lately. Here you can find the recipe how to make basic halvah. This time, after the sesame was grinded, I've added almond and cocoa powder. This kind of halvah is not as sweet as halvah that I made before. It's becaouse of the bitter taste of almonds and cocoa powder. This halvah is an ideal desert for hot afternoons or for people that don't like sweets;)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz