poniedziałek, 9 czerwca 2014

Truskawkowy kieliszek / Strawberry glass



Nie ma to jak wrócić do domu i zobaczyć cały karton słodkich, czerwonych truskawek zerwanych na własnej działce:) Od razu zakasałam rękawy i postanowiłam wypróbować przepić, który gdzieś tam mi z tyłu głowy skakał;)

 Pomysł ten podsunęła mi Zosia, pokazując bloga Sweet tooth , na którym zobaczyłam zdjęcie takich truskawek. Jest to ciekawy przepis, który moim zdaniem świetnie sprawdzi się jako przystawka na spotkaniach ze znajomymi lub jako kieliszek na różnego rodzaju trunki wymieszane z czekoladą (ale nie tylko:))

There is nothing better than fresh strawberries, from my garden, waiting patiently for me in my home:) When I saw them I started thinking about a recipe, shown to me by Zosia, at Sweet tooth page.  It's a great idea for appetizer while meeting with friends or as strawberry glasses for alcohol mixed with chocolate (but not only :))



Składniki (Components):

  • 24 truskawki (24 strawberries)
  • 2 gorzkie czekolady (2 bars of dark chocolate)
  • filiżanka/pół mleka (cup of milk)
Sposób przygotowania(Way of preparation):

1. Odetnij górną część truskawek i wydrąż nożem w środku małe kółeczko.
   Make little circles in the strawberries.





2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
   Melt the chocolate in the water bath.

3. Odrobinę rozpuszczonej czekolady umieść na talerzu i na to ułóż truskawkę aby była w pione (lub np. zanurz truskawkę w czekoladzie i przytwierdź do talerza-każdy sposób dobry, byleby się trzymała pionowo:)). Odczekaj chwilę aż czekolada zastygnie.

 Put melted chocolate on the plate and then put strawberry on it. You can also dip the strawberry in the chocolate and then put it on the plate....as you wish...just to make it stand vertically on the plate;p
Wait a while for the chocolate to congeal.





4. Do pozostałej czekolady dodaj mleko. Wymieszaj. Ja zużyłam pół filiżanki mleka i tym sposobem otrzymałam gładki krem czekoladowy, jak dasz więcej, będzie bardziej płynne;)Dobrym pomysłem jest dodanie do masy odrobiny rumu lub innego alkoholu - wtedy masa będzie bardziej lejąca, gładsza i w sam raz na wieczór ze znajomymi:)
Add milk to the chocolate that was left. Mix it. ( You can add alcohol if you wish to have % strawberries). I added half a cup of  milk. The more milk you will add the more liquid chocolate creme you will have.





5. Całość umieść na chwilę w lodówce / albo zjedz od razu:)

Put it in the fridge for a while or eat it :):)




Nowalijkowe Kucharzenie

1 komentarz: