piątek, 31 października 2014

Tarteletki portugalskie / Portugese tartelette




W przypływie dzikiej radości spowodowanej powrotem brata do domu ( po dość długim czasie) postanowiłam przygotować coś specjalnego. Czekoladowego. Mocno czekoladowego. Postanowiłam zrobić tarteletki portugalskie. Jako że mało zrobić nie umiem - wytworzyłam bardzo dużą ilość masy....z której potem przygotowałam czekoladowe ciasto z gruszkami:)



When my long-time-not-seen brother came back home, in a moment of true happiness, I prepered something special: portugese tartellete. I don't know how to make a little bit of something so I made too much of chocolate mass. Well....nothing is usless in nature - I used leftovers for chocolate cake with pears.


Tartaletki portugalskie (ok  12 porcji):
Portugese tartelette (12 portions)



Składniki (ingredients):

Jest to wystarczająca porcja do tarteletek. Ja w przypływie euforii przygotowałam porcję podwójną - stąd ogromna ilość pozostałej masy, którą wykorzystałam do ciasta:)

Those ingredients are enough for one portion of tartelettes. I made chocolate mass from doubled portions so I had to reuse it in some other way:)
  • porcja ciasta francuskiego  (puff pastry)
  • 2 łyżki cukru (2 spoons of sugar)
  • pół łyżeczki cynamonu (half spoon of cinnamon)
  • 1 duże, lekko ubite jajko (1 big egg)
  • 150ml śmietanki 36% (150ml of 36%  cream)
  • 2 płaskie łyżki cukru (2 flat spoons of sugar)
  • 60 g miękkiego masła (60g soft butter)
  • 1/4 łyżeczki soli (1/4 spoon of salt)
  • 6 żółtek (6 egg yolkes)
  • 250g pokrojonej gorzkiej czekolady (250g of dark chocolate)
  • 60ml zimnego mleka(60ml of cold milk)



 Sposób przygotowania (Preparation):


1. Rozłóż płat ciasta francuskiego. Wymieszaj cynamon z cukrem. Posmaruj ciasto jajkiem i posyp przygotowaną mieszanką.
   Mix cinnamon with sugar. Grease cake with egg and sprinkle it with cinnamon with sugar.





2. Zroluj placek w rulon i pokrój na plastry o grubości ok. 2,5 cm.
   Roll up the cake and cut it to 2,5 cm slices.
   


3. Wszystkie plastry rozpłaszcz  i rozwałuj na placuszki (pamiętaj o opruszeniu ich mąką:))
   Flatten prepared slices and give them round shape.
 


4. Przygotowane placuszki umieść w foremkach do babeczek i lekko je dociśnij. Piecz ok. 10 minut aż będą złociste i chrupiące.
   Place cake in muffin tin. Rag it. Bake it for about 10 min. untill they will be crunchy and gold.

5. Wyjmi tarteletki i rozpłaszcz ich podstawy aby miały równe dna.
   Take them out after 10 min. and smasch their bottoms.


6. Aby przygotować masę, umieść w rondlu śmietankę, cukier oraz sól i doprowadź do wrzenia. Schłodź masę.
   Mass: boil cream with sugar and salt. Cool it down.

7. Dodaj masło, żółtka oraz czekoladę. Podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekoaldy.
   Add butter, yolks and chocolates. Heat it until all chocolate will be melted.

8. Odstaw masę do schłodzenia. Wmieszaj mleko.
   Cool the mass down. Mix the milk in.

9.  Umieść w tarteletkach  masę i piecz przez ok. 5-8 minut aż wypełnienie zgęstnieje.
   Put the mass in tertelletes and bake them for about 5-8 min until the mass will be stiff.



Czekoladowe ciasto z gruszkami
 Chocolate cake with pears


Składniki (Ingredients):

  • 165g mąki (165 g of flour)
  • 100g masła (100g of butter)
  • 85 g cukru (85 g of sugar)
  • 1 jajko (1 egg)
  • 1 g proszku do pieczenia (1g of baking powder)
  • szczypta cukru waniliowego (pinch of vanilla sugar)
  • szczypta soli (pinch of salt)
  • 3 gruszki (3 pears)
Sposób przygotowania (Preparation):

1. Wymieszaj miękkie masło z cukrem. Wmieszaj sól, jajko. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią. Wyrabiaj aż uzyskasz gładkie ciasto. Zawiń je w folię i umieść w zamrażalniku na ok. godzinę.

    Mix butter with sugar. Add salt and egg. Mix it. Add flour mixed with baking powder and vanilla sugar. Knead the cake until you will get smooth cake. Wrap it with foil and place in freezer for 1 hour.

2. Do pozostałej ( z tarteletek) masy czekoladowej dodaj tyle mąki aby masa nabrała konsystencji ciasta.
   Add so much flour to chocolate mass (from tartelettes) until the masse will get cake consistance.

3. Wyłóż na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, przygotowane kruche ciasto. Następnie nałóż na nie czekoladową masę.
  Put the shortcake into the tin. On the shortcake place chocolate cake.




4. Gruszki obierz ze skórki, wytnij gniazda i pokrój gruszkę w cieniutkie plasterki, które następnie umieść na wierzchu ciasta ( w fantazyjny sposób:))
   Peel the pears and cut them into thin slices. Put them on the top of the chocolate cake.

5. Piecz ok. 40 - 50 minut w 180 stopniach - aż patyczek zanurzony w cieście nie będzie zawierałna sobie śladów surowego ciasta (czekoladowa masa będzie mokra - prawie jak brownies).
  Bake the cake for 40-50 min in 180 Celcius degrees. Stick placed in the cake mustn't have raw cake on it. The cake will be moist because chocolate cake will be a brownie type cake:)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz