niedziela, 15 marca 2015

Domowy Twixx/ Homemade Twixx



Lubicie batonik Twixx? Z czystej ciekawości postanowiłam spróbować przygotować taki batonik w domu. Ku mojemu zaskoczeniu - przygotowanie batonika było bardzo proste! Tak powstał domowy Twixx - przyjemnie kruche ciasteczko z ciągnącym się karmelem polane mleczno-gorzką czekoladą.

Ciasteczko jest bardzo słodkie. Bardziej słodkie niż oryginał. Dlatego zrezygnowałam z obtaczania go z każdej strony w czekoladzie. Tym sposobem na ciasteczkach porobiły się smakowite sopelki czekolady.

Jeżeli macie chwilę czasu,to polecam spróbować zrobić taki batonik własnoręcznie. Jest to świetna alternatywa dla przekąsek na imprezę lub Wielkanocnego kajmakowego mazurka :)



Do you  like twixx bars? I was curious if I can prepare them at home. And guess what? They are really simple to make! Today I will show you how to prepare homemade Twixx bars - nice shortbread with chewy caramel covered in milk-dark chocolate :)

The cookie is very sweet. Sweeter than oryginal Twixx. That's why I didin't cover all cookies in chocolate. I decided to place the chocolate only on top of the cookies. 

This homemade Twixx bars are simple to prepare. They are a good alternative to party snacks or Easter kind of cake.



Składniki (Ingredients):
1. Kruche Ciasto (Shortbread):
  • 200g mąki ( 200g of flour)
  • 100g cukru pudru (100g of castor sugar)
  • 250g margaryny (250g of margarine)
  • 2 jajka (2 eggs)
2. Nadzienie (Filling):
  • Puszka masy kajmakowej (can of caramel - 300g)
3. Polewa (Icing):
  • 300g mlecznej czekolady (300g of milk chocholate)
  • 300g gorzkiej czekolady (300g of dark chocolate)




Sposób przygotowania (Preparation):

1. Wszystkie składniki ciasta zagnieć razem aby powstała gładka masa. Zawiń ciasto w folię i umieść w lodówce na 30 minut. Po tym czasie, umieść cienką warstwę ciasta na płaskiej blaszce i piecz ok 20 minut (do zarumienienia się ciasta) w temperaturze 180 stopni.

Mix all ingredients until it's a smooth pulp. Wrap the cake into cling film and put in the fridge for about 30 minutes. After that time, place the cake on the tinware and bake for about 20 minutes (cake has to be brown) in 180 Celsius degree.

Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw na chwilę aby lekko przestygło.
Ciasto należy pokroić na małe prostokąty.
Jako że z obawy przed pokruszeniem, nie lubię kroić  zimnego kruchego ciasta, pokroiłam je jak było lekko cieple :)

When the cake will be ready, put it out from the oven to cool it down a little bit. You have to cut the cake into small rectangles. Personally, I don't like to cut shortbred when it's cold so I cut it while it was slightly warm.

2. Roztop czekoladę  w kąpieli wodnej i utemperuj ją. Przepis jak to zrobić znajdziesz tutaj.
    Melt the chocolate in water bath and temper it. Here you can find how to do it.

3. Gdy kawałki ciasta będą ostudzone, pokryj każdy kawałek masą kajmakową.
    When rectangles will be cold, cover them with caramel.

4. Następnie, pokryj każdy kawałek ciasta roztopioną czekoladą. Odstaw ciastka na kilka godzin w chłodne miejsce aż składniki stężeją.
   Cover each piece of the cake with melted chocolate. Then, put the cookies into cold place  for a few hours for components to solidified.


Smacznego i udanej niedzieli:)
Bon appetit and have a nice Sunday :)













2 komentarze:

  1. Muszę przyznać, że to Twixów mam ogromną słabość :) Twoje wyglądają naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam i gorąco polecam. Są o wiele lepsze nic kupione.

    OdpowiedzUsuń