piątek, 8 lutego 2013

Walentynki !

Przed nami  walentynkowy dzień !
Valentine's day ahead !



Pewnie wielu z Was zastanawia się nad drobnym walentynkowym upominkiem dla Swojej drugiej połówki.  Czemu nie pomyśleć o czymś czekoladowym?:) Dzisiaj prezentuję kilka pomysłów z cyklu "co by tu zrobić jeżeli nie chce mi się robić skomplikowanych czynności a chciałabym/chciałbym zaskoczyć tą drugą osobę czymś oryginalnym":)

Many of you may be wondering what to buy for a valentine's day for the loved ones. Why not to think about something made from chocolate?:) Today I will present you with some  ideas like :" what to do if I don't want to do anything complicated but I want to impress my love with something original" :).

Zatem, prezentuję kilka prostych przepisów-może któryś Was zainspiruje do stworzenia romantycznego prezentu (niekoniecznie walentynkowego) drugiej osobie :) .

Maybe some of this ideas will appeal to you and you will create an original, gift from heart(not only for valentine's day) :)

Składniki:
  • wykałaczki (toothpicks)
  • balony (balloons)
  • kilka tabliczek czekolady (chocolate)
  • suszone owoce, orzechy, świeże owoce, ozdoby itp.(fresh and dried fruits, nuts, decorations)
  • wyobraźnia:) (imagination:))
Founde



Jest to najprostszy sposób na romantyczny deser-kilka świec, czekolada, owoce, szampan (itp.) i tak stworzona jest miła atmosfera-czasem najprostsze rozwiązanie jest najlepsze :) Zestaw do founde kupiłam w Nanu-Nana (takie zestawy są ogólnodostępne:).

This is the easiest wasy to impress the other person. Few candles, wine (etc.) and chocolate founde with fruits that you like :). 

O czym należy pamiętać! : Gdy czekolada w naczyniu się rozpuści zgaście świeczkę, bo inaczej czekolada się przypali :P Czekoladę można także rozpuścić w łaźni wodnej, a następnie przelać do naczynia:).

 You need to remember that when chocolate will melt you need to put out the candle under founde becouse the chocolate will burn :P. You can melt chocolate in the water bath and then transfer it to the founde:).




Czekoladowo-owocowe lizaki
Chocolate-fruit lollipops


Na blogu  Tommy&Ella  znalazłam świetny pomysł na inny rodzaj owoców w czekoladzie:). Lizaki te są świetnym sposobem przemycenia owoców do świata czekolady. Potrzebne tu są jedynie długie wykałaczki i grube plastry wybranych przez nas owoców (ja użyłam jabłko, gruszkę oraz kiwi). 

Plastry owocu nabiłam na wykałaczkę, a następnie zanurzyłam w roztopionej mlecznej czekoladzie i obsypałam posypką i wiórkami :) Tak przygotowane odstawiłam do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce:)

 On the  Tommy&Ella blog I found the perfect idea for another kind of fruits topped in chocolate. Lollipops are an ideal way to smuggle fruits to chocolate world. You will just need toothpicks and thick slices of your favourite fruits (I used apple, pear and kiwi). Stick slices of fruits on the toothpicks and  dip them in melted chocolate. Then add some sprinkle and leave it to freeze.




























A może tym razem taki bukiet ? ;)
Maybe this time a bouquet like this? :)



Czekoladowe miseczki
Chocolate bowls



Na ten przepis natknęłam się przypadkiem na blogu deqper'a :). Efekt jest urzekający i baardzo słodki, a samo robienie miseczek to świetna zabawa:D 

 I found this recipe on deqper's blog. The effect is incredible and very sweet. Making bowls is a lot of fun:)

Potrzebne będą balony. Pamiętajcie, że im większe je nadmuchacie tym większe będą miseczki! :) Do tego czekolada mleczna, gorzka, biała -wedle inwencji. Na 2 duże miseczki i jedną małą zużyte zostały ok 4  czekolady mleczne i 1-2 białe.
Czekoladę roztapiamy w łaźni. Odstawiamy do ostygnięcia. Balony dmuchamy i wsadzamy w prowizoryczne miseczki, które utrzymają nam balony gdy będziemy je polewać czekoladą. 

Firstly you need balloons. Remember that the bigger they are the bigger the bowls will be! :) You also need  chocolate :) I used 4 milk chocolates and 1-2 white chocolates for 2 big and one small bowls. Chocolates needs to be melted in the water bath. Then leave it to cool. Inflate the balloons and put them in other bowls for stability. 

Pierwszym sposobem stworzenia miseczki jest zanurzenie balonu w roztopionej czekoladzie a następnie przytwierdzenie jej do kleksa z białej czekolady, który naniesiony jest na folię aluminiową (lub papier do pieczenia;)). Tym sposobem wychodzą w miarę regularne czekoladowe miseczki:).

First way to do a bowl is to dip the balloon into melted chocolate and glue it to the chocolate spot on the paper. This way you will have regular bowls.

 Im grubsza warstwa czekolady tym bardziej stabilna miseczka i mniejsze ryzyko, ze powstaną dziurki:)
The thicker the layer of the chocolate  will be, the better bowl you will have:)



Drugim sposobem (moim zdaniem bardziej efektownym) jest wylanie czekolady na balony. Po wylaniu czekolady balony umieścić należy w lodówce do momentu aż czekolada stężeje. Następnie należy przebić balony i delikatnie je usunąć ze środka miseczki:) Do tak przygotowanych miseczek można nałożyć owoce, lody itp. Miseczki przechowywać w lodówce!

Second way is all about spilling the chocolate onto ballons (which are in bowls:P). Then put them in the fridge. Then pierce the balloons and remove them from inside of the bowls :). You can put some fruits or ice creams into your hand-made chocolate bowls :) Keep them in the fridge!



 


Gdy wyjmiecie balony z miseczek, przytwierdźcie je do kleksów czekoladowych na papierze-miseczki będą miały podstawki:).
After you remove the balloons, glue the bowls to the chocolate spots on tha paper:)


Tabliczka czekolady oraz czekoladowe dukaciki :)
Chocolate bar and ducats :)


Na ten przepis natknęłam się na stronie o deserach :). Postanowiłam zrobić coś podobnego. Zamiast standardowego wyglądu tabliczki czekolady, jedna tabliczka została zrobiona na kształt czekolady a pozostała czekolada zmieniła się w eleganckie dukaty:). Potrzebna do tego będzie stopiona czekolada oraz wszystko to, co chcielibyście mieć w jej środku (plus trochę inwencji twórczej:)).

This chocolates  were made with all the things that you  have in your kitchen- fresh and dried fruits, nuts, decorations, melted chocolate and your imagination:) The idea for recipe is from dessert.

Zatem, po stopieniu czekolady, należy ją wylać do foremki. Następnie układamy/rzucamy na jej powierzchni to co chcemy i zalewamy kolejną porcją czekolady. Wierzch można udekorować:). Tak zrobioną tabliczkę czekolady wstawiamy do lodówki aż stężeje.

Put the  melted chocolate into the molds. Then add all the things you want and pour the chocolate in.You can decorate the top of the bar and then put it in the fridge :)





Oprócz dobrej zabawy i odrobiny relaksu przy tworzeniu zapewniam, że zaskoczenie drugiej osoby na widok takich własnoręcznych dzieł jest poświęceniem czasu godnym zachodu :). Uśmiech na twarzy gwarantowany :).

You will have huge fun and a little bit of relax while doing this. I asure you that surprise on the face of beloved person when you'll give this hand-made wonder is certain :) The smile is guaranteed:) .


Dzięki Z za pomoc;)

2 komentarze:

  1. a ja planuję, co zrobię sama dla siebie czekoladowego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. miseczki czekoladowe wymiatają! ;-)

    OdpowiedzUsuń