poniedziałek, 4 lutego 2013

Chocolate cake with chocolate truffles


Od dawna upatrzony miałam przepis na ten tort...czekałam tylko na odpowiednią okazję i oto taka właśnie nadeszła :D.
Dzisiaj prezentuję Wam tort czekoladowy z nadzieniem czekoladowym w polewie czekoladowej udekorowany czekoladowymi truflami:) Idealny na specjalne okazje typu urodziny, imieniny, czy ... jako prezent walentynkowy dla drugiej połówki (jeżeli zasłużyła na nasze starania ;P). Wytworzenie takiego tortu zajmuję chwilę ale warto poświęcić temu czas, bo efekt jest wspaniały:) Cena też moim zdaniem nie jest wygórowana, bo za składniki zapłaciłam ok.30zł.

For a very long time I've wanted to try a recipe for this cake....I've just waited for a good opportunity and there it happened last  weekend:D
I'm presenting to you a chocolate cake with chocolate filling and with chocolate coating, decorated with chocolate truffles:)...this is an ideal cake for special occasions: birthdays or....valentine's gifts for someone special (if  he/she deserves it:P). Makeing this cake is a little bit harder than anything that I did for  this blog but it's worth it. Price: about 30zł.

Cały przepis opierał się na gorzkiej czekoladzie oraz likierze-do gorzkiej czekolady dodałam mlecznej a likier wykluczyłam całkowicie:)

                   


                                                                    Zatem, do dzieła ! :)


TRUFLE


Składniki:
  •  125 g mlecznej czekolady ( gorzka czekolada jak najbardziej także pasuje)
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżka masła
  • 50g cukru białego ( może być cukier puder-masa będzie gładsza)
  • kakao do obtaczania trufli
W łaźni wodnej należy rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką i masłem. Gdy masa będzie jednolita dodaj cukier i mieszaj aż do jego rozpuszczenia ( w tym momencie można dodać alkoholu do masy-ja jednak zrezygnowałam z tej opcji). Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki na 1-2h  (lub na duży mróz-będzie szybciej,tylko pamiętaj o przykryciu masy!).

We have to melt dark chocolate with butter and cream in water bath. When the chocolate will be smooth we add sugar and mix it until it will be melt (in this step you can add  alcohol if you like).Put it all in the fridge for 1-2h .


W ciągu tego czasu masa zastygnie i będzie można z niej uformować kuleczki, które następnie należy obtoczyć w kakale ( opcja z obtaczaniem trufli wiórkami była mniej brudząca więc polecam rękawiczki gumowe i folię/papier aby przykryć stół:P). Gotowe trufle odstawić do lodówki aby stwardniały.

When the pulp will be inspissated, divide  it into parts by teaspoon and give a round shape to all of the parts and coat it in cocoa (this is the "dirty" part of makeing of the cake so I advise you to use gloves and baker paper to cover the table:P). Then put  truffles in the fridge :)



Pierwsza część tortu gotowa:)
The end of part one:)





CIASTO




Składniki:
  • 300g mąki
  • 50g kakao
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 90g masła
  • 150g cukru
  • 100g serka waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • ok. 180 ml wody
  • opcjonalnie-alkohol
 W dużej misce należy wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
 In a big bowl mix flour, cocoa, baking powder, baking soda and salt.


Czekoladę należy rozpuścić w łaźni wodnej i odstawić do przestygnięcia.
You have to melt dark chocolate in water bath and set it aside to cool.



W kolejnej misce ubić masło, cukier, cukier wanilinowy i serek waniliowy. Kolejno dodawaj jajka. Gdy masa będzie jednolita dodaj stopioną czekoladę. 

In another bowl mix butter, sugar, vanilla sugar and vanilla cream cheese. Then add egs. When the pulp will be homogeneous add melted chocolate.




Na końcu zmieszaj ubitą masę z suchymi składnikami i przelej połowę ciasta do tortownicy. Ciasto piecz w 180 stopniach przez ok 25-35 minut (test wykałaczki:)). Po upieczeniu chwilę poczekaj aż ciasto przestygnie, wyjmij je z tortownicy i wlej drugą porcję ciasta ( jeżeli masz dwie takiej samej wielkości tortownice to sprawa się upraszcza:D). Gdy oba kawałki ciasta ostygną, delikatnie przekrój każdy z nich na dwie części ( powstaną 4 części ciasta).

At the end mix dry pulp with wet pulp, divide it into 2 parts and than bake every part in springform cake tin  for 25-30 min. in 180C. When the cake will be baked, cool it and slice it horizontally.



NADZIENIE

W międzyczasie jak cisto stygnie warto przygotować nadzienie.

Składniki:
  • 500g mlecznej czekolady
  • ok 90 ml śmietanki 30-36%
Rozpuść czekoladę w śmietance na łaźni wodnej.
Melt chocolate with cream in wather bath.


Tak przygotowaną masę odstaw na chwilę aby przestygła.
Put aside melted chocolate to cool.



 Teraz czas na najlepszą część-przekładanie ciasta masą:D Polecam przygotować kubek z ciepłą wodą aby maczać w niej łyżkę, którą będziemy nakładać masę (jest to duże ułatwienie nakładania masy:)) Zatem nakładamy masę na spód nr 1, następnie przykrywamy spodem nr 2 i nakładamy nadzienie i tak aż do momentu gdy nałożymy ostatni spód. Jeżeli masa zostanie można ją nałożyć na górną część:)

And now it's time for the best part:D I advise to prepare a mug with hot water to dunk a spoon in it. If you're not a sponge cake fan you can soak the cake with alcohol or coffe etc. so it will be wet. Put the filling on the bottom of the cake and cover it by another piece of cake and continue to do this. If  the filling will stay you can put it on the cake on the top:)







Teraz wystarczy chwilę poczekać aż nadzienie zastygnie. W międzyczasie można przygotować polewę:)
Now,  wait a moment - the filling has to soldify:)

POLEWA


  •  200g gorzkiej czekolady
  • 150-200g masła
Czekoladę należy rozpuścić  i odstawić do ostygnięcia. W misce ubić masło na krem, a następnie dodać przestudzoną czekoladę.
Melt the chocolate and cool it for a minute. In the bowl mix butter into  cream and then add cooled chocolate.


Już prawie koniec:) Teraz wystarczy tylko nałożyć polewę na tort (znów polecam kubek z wodą aby moczyć łyżkę/nóż/łopatkę) a następnie udekorować tort truflami:) 

You're almost at the end of the road!:) Now you just have to put the coat on the cake (once again I advise you to have near you a mug with hot water-the smearing will be easier). The last part is to decorate the cake with truffles.





Ok 20-30 minut przed podaniem polecam wyjąć tort z lodówki aby nadzienie zrobiło się miękkie :) Jeżeli nie jesteście fanami nienasączonych niczym biszkoptów polecam nasączyć je (podczas przekładania kremem) np. alkoholem, kawą itp.- ciasto będzie wtedy wilgotniejsze:)

Then put the cake in the fridge and take it out about 20-30 min. before you will be cuting it so the filling will be soft:)
 Smacznego !
Bon appetit!










Już niedługo zapraszam na post o wykorzystaniu nadzienia do tortu, którego nie zużyłam :)
Dzięki M. za fotograficzne wskazówki:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz