środa, 11 września 2013

Semifreddo




Zdradzić Wam świetny pomysł na nudę w sobotnie popołudnie? Jak już pewnie się domyślacie (:P) jest to twórcze przeglądanie internetu w celu znalezienia deseru pasującego do tematycznej kolacji i przyrządzenie pysznego i szybkiego włoskiego deserku. Jest on świetnym orzeźwieniem (taką wisienką na torcie:P) po sytym włosko-hiszpańskim obiedzie:).

Do you want to know what is the best way to get rid off the boredom at saturday afternoon? As you can figure it out till now, it's looking up in the internet for some deserts which match thematic dinner and make it - make delicious and fast italy desert. It's very refreshing after sated italian-spanish dinner:).

Składniki (ingredients):


  • 1l śmietany 36%
  • 250g truskawek
  • 300g bez
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania(preparation):

1.  Rozetrzyj żółtka z cukrem pudrem.
     Rub yolks with sugar.




2. Ubij śmietanę.
    Whisk the cream.




3. Ubij białka z odrobiną soli a następnie powoli dodawaj cukier waniliowy.
    Whisk the egg whites with a little salt and then slowly add the vanilla sugar.


4. Zmieszaj wszystkie masy ze sobą, dodaj truskawki i bezy i bardzo delikatnie wymieszaj. Wlej masę do miseczek, kieliszków itp. i wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny. Podawaj schłodzone i udekorowane bezami i truskawkami :).
   Mix all the pulps and then add strawberries, meringues. Mix it very delicatly. Put it in bowls or calyx. Put it in the freezer for 2-3h. Serve cooled and decorated with meringues and strawberries:).





Smacznego:)



Ilośc porcji(portions): ok.12
Czas przygotowania (time of preparation): 15 min.
Czas chłodzenia (time of cooling): 2-3h



1 komentarz:

  1. Wygląda super, chociaż dość kalorycznie. Uwielbiam bezy i truskawki, więc a pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń