piątek, 18 października 2013

Czekoladowy likier i nalewka ice:) / chocolate and ice liqueur




Nareszcie!!
Po dwóch tygodniach czekania i codziennego mieszania słojów nalewka z cukierków ice i likier czekoladowy są gotowe:). W sumie czas najwyższy, ponieważ kuchnia powoli zaczynała przypominać pobojowisko po imprezie - pod stołem słoiki z likierem i nalewką, w lodówce pijane misie, a na stole kuchennym zbiór pustych butelek po alkoholach.....bo w coś trzeba wlać stworzone napoje:P Dodać do tego zaczątek tworzącej się nalewki pigwowej - widok w kuchni ciekawy:P

A co za tym idzie-mogę w końcu podzielić się z Wami przepisami na nie:).

At last!! After two weeks of waiting and every day of mixing in big jars they're ready:) All in all, it's time for them to be ready:P My kittchen started to look like a kitchen of alkoholic-liqueurs under the table, drunk bears inside fridge, empty vodka bottles on the tables (I filled this bottles with liqueurs that I've made)....very interesting kitchen view:P But, now I can share my recipies with you:)

Likier czekoladowy (chocolate liqueur):

  • 3 czekolady (2 mleczne i 1 gorzka) 3 bars of chocolate(2 milk and 1 dark)
  • mix przypraw (cynamon, łyżka chilli, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon) spices:
    ginger, cardamom, cinnamon, nutmeg, cloves
  • 2 puszki mleka skondensowanego 2 tins of condensed milk
  • ok. 1 litra wódki  1l of vodka
 Do rondla wlej mleczko skondensowane i podgrzej. W trakcie podgrzewania dodaj czekoladę i mix przypraw. Grzej (ale nie gotuj intensywnie:P) aż masa będzie jednolita-jeżeli nie będzie, to się nie przjmuj-wszelkie grudki na końcu będą przefiltrowane:).

Gdy masa w rondlu wystygnie dolej do niej alkohol. Stale mieszając!:)

Heat condensed milk in rondel. Add chocolates and spices. Heat it (but not boil!) until it will be smooth - don't worry if it won't get smooth - you can filtrate it at the end:). Cool the pulp and add vodka (remember to mix it all!).





Nalewka ice (ice liqueur):

  • 0,5 kg cukierków ice (ja kupiłam paczkę w kauflandzie:)) 0,5 ice candies
  • ok. 0,7 l wódki (lub 1 l jeżeli ktoś woli) 0,7l (or 1l) of vodka
Cukierki należy odpakować, umieścić na ścierce-zawinąć  i potłuc tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki:). Cukierki umieść w słoiku (litrowym) i zalej alkoholem. Pozostaw na ok.2 tygodnie. Codziennie mieszaj aby poodklejać cukierki od dna i przyspieszyć ich rozpuszczenie. W moim przypadku cukierki rozpuściły się już po 3-4 dniach, a cała nalewka nie straciła koloru:). Po dwóch tygodniach nalewka miała konsystencję gęstego syropu. Na dodatek była baaardzo mocna więc dodałam do niej ok. 0,5l przegotowanej wody:)

Unpack candies. Put them into cloth and break into small pieces with meat tenderizer. Put them in 1l jar and add alcohol. Leave it for 2 weeks. Mix it every day - it will help candies to melt and not stick to jar. My candies melted after 3-4 days. They didin't loose theire color. After two weeks the liqueur was very thick so I diluted it with 0,5l boiled, cooled water:).










Wrażenia smakowe? Taste sensations:

Likier czekoladowy - genialny, słodki. Moc alkoholu aż tak nie jest odczuwalna. Po wypiciu czuć lekką pikanterię pochodzącą od chilli połączoną ze słodyczą czekolady, a dopiero na końcu bardzo lekki posmak alkoholu:)

Chocolate liqueur - delicious, sweet. I don't feel much of an alcohol taste. After dirnking you will feel a little bit of piquancy form chilli mixed with sweetnes from chocolate. At the end you will feel light taste of alcohol:)

Nalewka Ice - mimo rozcieńczenia dość mocna. Najpierw czuć charakterystyczną słodycz cukierków, potem alkohol, a na końcu w ustach pozostaje lekko lodowy posmak:)

Ice liqueur - strong despite the dilution. At the beginning you will feel characteristic taste of ice candies, then alcohol. At the end you will feel arctic ice taste:)

Nic tylko pozostaje degustować:) Została jeszcze 0,5l butelka likieru ice:).
So now they can be degustated:)-after all...I have still one 0,5l bottle of ice liqueur:).





1 komentarz: