Nareszcie!!
Po dwóch tygodniach czekania i codziennego mieszania słojów nalewka z cukierków ice i likier czekoladowy są gotowe:). W sumie czas najwyższy, ponieważ kuchnia powoli zaczynała przypominać pobojowisko po imprezie - pod stołem słoiki z likierem i nalewką, w lodówce pijane misie, a na stole kuchennym zbiór pustych butelek po alkoholach.....bo w coś trzeba wlać stworzone napoje:P Dodać do tego zaczątek tworzącej się nalewki pigwowej - widok w kuchni ciekawy:P
A co za tym idzie-mogę w końcu podzielić się z Wami przepisami na nie:).
At last!! After two weeks of waiting and every day of mixing in big jars they're ready:) All in all, it's time for them to be ready:P My kittchen started to look like a kitchen of alkoholic-liqueurs under the table, drunk bears inside fridge, empty vodka bottles on the tables (I filled this bottles with liqueurs that I've made)....very interesting kitchen view:P But, now I can share my recipies with you:)
Likier czekoladowy (chocolate liqueur):
- 3 czekolady (2 mleczne i 1 gorzka) 3 bars of chocolate(2 milk and 1 dark)
- mix przypraw (cynamon, łyżka chilli, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon) spices:
ginger, cardamom, cinnamon, nutmeg, cloves - 2 puszki mleka skondensowanego 2 tins of condensed milk
- ok. 1 litra wódki 1l of vodka
Gdy masa w rondlu wystygnie dolej do niej alkohol. Stale mieszając!:)
Heat condensed milk in rondel. Add chocolates and spices. Heat it (but not boil!) until it will be smooth - don't worry if it won't get smooth - you can filtrate it at the end:). Cool the pulp and add vodka (remember to mix it all!).
Nalewka ice (ice liqueur):
- 0,5 kg cukierków ice (ja kupiłam paczkę w kauflandzie:)) 0,5 ice candies
- ok. 0,7 l wódki (lub 1 l jeżeli ktoś woli) 0,7l (or 1l) of vodka
Unpack candies. Put them into cloth and break into small pieces with meat tenderizer. Put them in 1l jar and add alcohol. Leave it for 2 weeks. Mix it every day - it will help candies to melt and not stick to jar. My candies melted after 3-4 days. They didin't loose theire color. After two weeks the liqueur was very thick so I diluted it with 0,5l boiled, cooled water:).
Wrażenia smakowe? Taste sensations:
Likier czekoladowy - genialny, słodki. Moc alkoholu aż tak nie jest odczuwalna. Po wypiciu czuć lekką pikanterię pochodzącą od chilli połączoną ze słodyczą czekolady, a dopiero na końcu bardzo lekki posmak alkoholu:)
Chocolate liqueur - delicious, sweet. I don't feel much of an alcohol taste. After dirnking you will feel a little bit of piquancy form chilli mixed with sweetnes from chocolate. At the end you will feel light taste of alcohol:)
Nalewka Ice - mimo rozcieńczenia dość mocna. Najpierw czuć charakterystyczną słodycz cukierków, potem alkohol, a na końcu w ustach pozostaje lekko lodowy posmak:)
Ice liqueur - strong despite the dilution. At the beginning you will feel characteristic taste of ice candies, then alcohol. At the end you will feel arctic ice taste:)
Nic tylko pozostaje degustować:) Została jeszcze 0,5l butelka likieru ice:).
So now they can be degustated:)-after all...I have still one 0,5l bottle of ice liqueur:).
likier lodowy ma niesamowity kolor!
OdpowiedzUsuń