wtorek, 1 października 2013

Jesienne jabłka / Autumn apples





Jabłka....temat rzeka. Niby zdrowe, dobre, ale jakoś zjadanie kilku jabłek dziennie do mnie nie przemawia....chyba że są to jabłka zapiekane. W takim przypadku moje nastawienie do jabłek zmienia się diametralnie :).

Pieczone jabłka z rozmaitymi nadzieniami to idealne rozwiązanie dla osób nieprzepadających za jabłkami lub na urozmaicenie sposobu jedzenia tego owocu (lub też sposób na zjedzenie stosu jabłek zebranych z działki i leżących w koszu na balkonie:P).

 Apples - what can I say...healthy and delicious but eating more than a few apples a day is not my story. Except baked apples. In that case my attitude  changes drastically:). Baked apples are great a idea for people who don't like apples. They are a good option to make some variations about apples (escpecially when someone <like me:D> has a big basket of apples on the balcony:P).






Składniki(Components):
  • kilka jabłek- muszą być lekko twarde aby w trakcie pieczenia się nie rozpadły
  • konfitura z żurawiny
  • łyżeczka nutelli 
  • mieszanka przypraw (cynamon,kardamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki)
Wykonanie(Procedure):

1.Jabłka należy wydrążyć w taki sposób aby ścianki pozostały grube a gniazdo nasienne wycięte:)

Hollow out apples. Walls have to be thick ! Remember to remove seed slots:).



 2. Nafaszeruj jabłka odrobiną nutelli, konfitury z żurawiny oraz przypraw.

Stuff apples with nutella, cranberry jam and  spices.






3.Piecz  w temp. ok 150 stopni do momentu aż ścianki będą miękkie (moment ten łatwo przegapić i wtedy jabłka się rozpadają:)).

Bake them in 150C until the walls will be soft (you have to watch out becaouse it's easy to miss this moment and then apples will break up:P).











1 komentarz:

  1. pychotka.... też muszę zrobić...tym bardziej, że mam swoje jabłka :)...

    OdpowiedzUsuń