czwartek, 17 stycznia 2013

Double chocolate brownies :D


Nadarzyła się okazja aby wypróbować kolejny przepis ze "Złotej księgi czekolady" :) Zatem, przy drobnych modyfikacjach przepisu, powstały podwójnie czekoladowe brownies.

Once again life offered me the wonderful opportunity to try out new recipe for dobule chocolate brownies from "The Golden Book of Chocolate".  So, with a little bit of modifications here they are:)

 


Składniki:
  • 180 g masła
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 350 g cukru białego
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 4 duże jajka
 1. Pierwszą czynnością jest rozpuszczenie w łaźni wodnej gorzkiej czekolady wraz z masłem.
     First of all we have to melt dark chocolate with butter in water bath.






2. W dużej misce należy utrzeć jajka z cukrem na gładki krem. Następnie dodać sól, rozpuszczoną gorzką czekoladę oraz esencję waniliową.
The next step is mixing eggs with white sugar. Than you have to add salt, melted dark chocolate and vanilla essence.




3. Ostatnim etapem jest dodanie mąki a następnie, po wymieszaniu, dodanie mlecznej czekolady (w całych kostkach lub drobno pokrojonej).
The last thing to do is to add flour and than milk chocolate (in cubes or chips).



4.  Masę przelewamy do foremki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-35 minut. (test wykałaczki-po wyjęciu z ciasta powinna być prawie sucha--"prawie", bo w środku ciasta będzie stopiona czekolada"). Po upieczeniu ciasto schładzamy przez 30 minut, a następnie umieszczamy w lodówce na 15 minut (wygodniej będzie pokroić na kawałeczki lekko przestudzone brownies).
Put all the mass in the baking mold and bake it for about 25-35 minutes until the inside of the cake will be a little dry (just "little" because of the melted chocolate).

After  baking leave brownies to cool down :)

  
 
 Smacznego:)




 Tak zapakowane bronies mogą być ciekawą niespodzianką;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz