piątek, 11 stycznia 2013

Irish chocolate.

Lubię ten moment, kiedy pada śnieg i  jest cicho nas ulicach, bo z powodu późnej godziny nie ma ludzi i samochodów...idealny moment na wieczorny spacer po świeżym śniegu :) Cisza i spokój, który jest momentalnie zabierany gdy człowiek musi zebrać w sobie wszystkie siły aby wystawić rano palec spod kołdry i zacząć dzień brnąc przez zaspy i sypiący z każdej strony śnieg:P.

I like this moment in the evening when it's quiet everywhere and it's snowing outside. There is no traffic and nobody in the streets. Peace and harmony....unless you have to wake up early in the morning and trudge trough the snowdrift and snowflakes hitting your face, to get to work on time.

Dzisiaj przepis na irlandzką czekoladę, która jest wprost idealna na piątkowy, śnieżny wieczór. Jest rekompensatą rannego wstawania i walki ze śniegiem w ciągu dnia. Łączy w sobie słodkość czekolady i odrobinę mocy alkoholu, a jak dodać do tego bardzo miłe towarzystwo, to wychodzi udany piątkowy wieczór:).

The best way to compensate the whole day of fighting with the snow is making irish chocolate. It unites the sweetness of chocolate and the power of alcohol. And if you add the good company of your friends, it will be a great Friday evening.

Składniki (6 porcji):


  • 250 ml śmietanki 30-36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500ml mleka 
  • 500g czekolady gorzkiej lub mlecznej (osobiście użyłam mlecznej)
  • 100 ml irlandzkiej whisky
  • odrobina kakao do dekoracji
 Połowę śmietanki ubijamy mikserem i po jej lekkim ubiciu dodajemy cukier puder, dalej ubijając.
 First of all we have to whipp half of the cream with castor sugar.


W rondelku podgrzewamy mleko z resztą śmietanki. Po lekkim podgrzaniu dodajemy czekoladę i mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
Heat up the milk with the rest of the cream in a little pot. Then add the chocolate and mix it all together until the chocolate dissolves.


Następnie dodajemy whisky ( 100ml spowoduje, że będzie przeważał smak czekolady a whisky da nam efekt lekkiego rozgrzania i pikantności).
Then add the whisky.

Ostatnia czynność to przelanie do kubków, pokrycie wierzchu ubitą śmietanką i posypanie kakaem do dekoracji:) Podawać na ciepło. Smacznego:)
 Finally, pour the irish chocolate into the cup, add whipped cream on top and cover it with chocolate sprinkles. Bon appetit :)



 Dzięki K i Z :).

Polecam (I recommend) : http://mstudor.tumblr.com/archive  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz