niedziela, 27 stycznia 2013

Trufle z białą czekoladą idealne do niedzielnej kawy:)







Weekendowo, niedzielnie...zatem czemu nie spróbować zrobić czegoś małego, słodkiego, co idealnie będzie nadawało się do niedzielnej kawy lub kieliszka dobrego wina? Przeglądając moją kopalnię czekoladowych przepisów ("Złotą księgę...") w poszukiwaniu ciekawych przepisów na pralinki, natrafiłam na "białe trufle". Jest to chyba najprostszy rodzaj "czekoladek" jaki do tej pory robiłam:)
Po lekkiej modyfikacji przepisu aby lepiej trafiał w mój gust, dzielę się nim z wami:)

It's lazy, sunday weekend...so why not  try a little bit of sweet heaven. Something that perfectly fits to sunday coffe or glass of wine. While I was reading my "Golden Book..." I found easy recipe for "chocolates"- white  truffles. By easy I mean that this recipe is the simplest recipe for chocolates that I've ever made! :) So, with some changes in recipe I share it with you :)



Składniki:
  • 300 g białej czekolady  (300g white chocolate)
  •  90-100ml śmietanki 30% (90-100ml 30 % cream)
  • 2 łyżki masła (2  tablespoon of  butter)
  • 80-100 g wiórków kokosowych uprażonych na patelni (80-100 g desiccated coconut
    toasted in a pan)

1. Na łaźni wodnej topimy czekoladę ze śmietanką. 
   Melt white chocolate with cream in water bath.



                                              Gdy masa będzie gładka, dodajemy masło.
                                           When the chocolate will be smooth we add butter.


                                          Całość zacznie przypominać konsystencją budyń.
                                          All of this will look like pudding.


                            Taką masę lekko studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
                            We have to cool this "pudding" for 1h in the fridge.



2. W międzyczasie, prażymy na rozgrzanej patelni wiórki kokosowe aż nabiorą złocistego koloru (trwa to dosłownie chwileczkę i należy uważać aby nie spalić wiórków:)):
Meanwhile, toast the desiccated coconut in a pan.




3. Gdy masa zgęstnieje w lodówce, wyjmujemy ją i za pomocą łyżeczki dzielimy ją na porcje. Następnie odstawiamy tak porozdzielaną masę, do zamrażalnika (lub pod przykryciem na mróz) na ok 15-20 minut). 
When the pulp will be inspissate, divide  it into parts by teaspoon and put it in the freezer for 15-20 min.




4. Ostatnią czynnością jest uformowanie z porcji kuleczek i obtoczenie ich wiórkami kokosowymi:)
   The last thing to do is to give a round shape to all of parts and coat it in desiccated coconut.



Teraz wystarczy wstawić je do lodówki aby trochę stwardniał i gotowe:) Odrobina słodkości w sam raz do kawy:) (trufle te są bardzo słodkie-mi wystarczyła jedna aby zasłodzić się na kilka godzin:D).

  


Smacznego! :)
                                                                      Bon appetit! :)


Ilość trufli:20
Przydatność do spożycia: ok. tygodnia (trzymane w zamkniętym pojemniku w lodówce)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz