Przeglądając fora kulinarne i szukając inspiracji znalazłam bardzo ciekawą akcję kulinarną - "Oczytani kulinarnie". Polegała ona na otworzeniu książki kucharskiej na stronie 18 i wykonania obecnego na niej przepisu.
Jako że pomysłu na upieczenie czegoś nie miałam, to postanowiłam skorzystać z narzuconych zasad akcji. Ku mojemu pozytywnemu zdziwieniu, ciasteczka wyszły wyśmienite i przyznam szczerze, że gdyby nie akcja zapewne nie zwróciłabym uwagi na ten przepis:).
Także, dzisiaj zapraszam na nieplanowany, przypadkowy i zarazem wspaniały przepis na biskwity do kawy:). Niestety w powodu nieposiadania orzechów włoskich czy laskowych użyłam ziemnych, a zamiast kakaa użyłam tabliczki czekolady aby smak był bardziej rozpływający się w ustach:).
Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- tabliczka mlecznej czekolady
- 1 białko
- 1/2 kubka orzeszków ziemnych niesolonych
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka drożdży (w odrobinie wody i łyżeczce cukru)
- cukier waniliowy
1. Czekoladę stopić w łaźni wodnej. Po stopieniu odstawić na moment aby lekko ostygła.
2. W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, drożdże, cukier waniliowy, stopioną czekoladę oraz białko:
3. Całość wymieszaj i dodaj orzechy:
4. Wyrabiaj ciasto aż masa będzie miała w miarę zwartą konsystencję- taką abyś mógł uformować wałek. Jeżeli to potrzebne dodaj mąki.
5. Ciasto uformuj w wałek. Krój go na krążki (moje krążki zmieniły się w paski;P).
6. Ciasteczka piecz 10-12 minut w temp. 170 stopni:
Smacznego:) Ciasteczka polecam jeść z kawą albo herbatą odrobinę je mocząc:).
Ciekawy kształt ;) Dziękuje za udział w akcji
OdpowiedzUsuń