czwartek, 4 lipca 2013

Sorbet jogurtowo-porzeczkowy




Nie ma nic lepszego w upalne dni niż lody:D Taka mała rzecz, a cieszy gdy nie ma czym oddychać i jedyne o czym się marzy to zanurzyć się w przyjemnie chłodnym basenie/jeziorze/morzu :D



Dzisiaj przedstawiam alternatywę dla ciężkich lodów ze śmietany. Potraktują one Wasze sylwetki łagodnie i nie będziecie mieli wyrzutów sumienia, że zjedliście lody:).



Składniki:
  •  pół kobiałki czerwonych porzeczek (lub innych owoców, które lubicie;))
  • 500ml jogurtu greckiego
  • cukier waniliowy
  • cukier brązowy/miód-jeżeli nie lubicie kwaskowatych smaków to polecam dodać do smaku trochę cukru brązowego lub miodu
Wykonanie:

 Owoce wrzucić do garnka i lekko podgotować. Dodać w międzyczasie cukier/miód/cukier waniliowy i dobrze wymieszać aby cukier rozpuścił się w soku z owoców.




 Gdy całość trochę ostygnie, dodać do garnka jogurt i całość zmiksować. Osobiście użyłam blendera i nie zmiksowałam bardzo dokładnie masy, ponieważ chciałam czuć kawałki owoców w lodach:)



 Masę należy wlać do pojemników i umieścić w lodówce. Podczas chłodzenia masę należy od czasu do czasu wymieszać. Całość zamarza w ok.18-24h. Dodatkowo ok 1-2h przed podaniem można wyjąć masę aby trochę się rozpuściła-łatwiej będzie ją nałożyć do miseczek.



U mnie skończyło się to na pokrojeniu sorbetu na kawałki i skrobaniu łyżeczkami, ponieważ nie mogliśmy się doczekać efektu:D

Smacznego:)













Owoce z sadu i dzialki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz