wtorek, 20 sierpnia 2013

Złota księga czekolady /The golden book of chocolate



W dzisiejszym poście pragnę przedstawić Wam jedną z  moich ulubionych książek kucharskich- na temat czekolady. Jest nią (jak sam tytuł postu wskazuje XD) "Złota księga czekolady" wydana przez Anne McRae i Marco Nardi we Włoszech.
 Dzięki tej książce na dobre rozpoczęła się moja zabawa z czekoladą. Zdjęcia zawarte w tej książce mimo, że obejrzane już n-ty raz (:P) nadal inspirują mnie do tworzenia, łączenia różnych przepisów czy eksperymentowania -po prostu zabawy w kuchni:).

Today I'm presenting one of my favourite cookbooks -"The golden book of chocolate" published by Anne McRae and Marco Nardi in Italy.
I started my adventure with chocolate with this book:). Photos from this book (admired by me thousand of times:P) still inspire me to make new recipes, experiment and have fun in the kitchen:).


Co znajdziemy w książce?:


  • ciekawie opisaną na ok.30 stronach historię czekolady
  • ponad 300 zwykłych i niezwykłych przepisów z dodatkiem czekolady:)
  • dodatkowo książka podzielona jest na działy tematyczne co bardzo ułatwia znalezienie przepisu:)
  • każdy przepis zawiera informację na temat ilości porcji, czasu przygotowania, trudności w przygotowaniu
  • do każdego przepisu (oraz historii) dodane są przepiękne, inspirujące zdjęcia, od których aż ślinka cieknie;)
  • oprawa książki jest w kształcie wielkiej, grubej tabliczki czekolady ze złotymi brzegami stron- na półce wygląda elegancko a wraz z innymi książkami z serii "Złotych..." komponuje się ciekawie:)
What can we find in this book?:
  • very interesting history of chocolate written on 30 pages
  • over 300 common and uncommon recipes including chocolate
  • book is divided into 4 thematic sections - this is very helpful if you want to find something quickly
  • every recipe has information about portions, time of preparation and degree of difficulty
  • every recipe (and story) has beautiful, large, inspiring pictures
  • binding of the book is chocolate shaped with golden pages - it looks elegant and intriguing on the shelf:)


Jedynym minusem jest to, że niektóre przepisy nie są dokładnie opisane i samemu trzeba się domyśleć co gdzie dodać - czasem wygląda to jakby po prostu w tłumaczeniu był błąd bo np. składniki są podane a potrafią być nieuwzględnione w wykonaniu.

The golden book of chocolate has only one disadvantage - some of recipes aren't well written. You have to figure it out on your own, for example, when to add something because it's not included in the recipes. But I think that this may just be a translation mistake. 



Podsumowując książka urzekła mnie swoim wyglądem i zawartością. Jest to jedna z moich ulubionych książek kucharskich (umiejscowiłabym ją na pierwszym miejscu nawet:)).

A czy Wy macie jakieś książki kucharskie, do których lubicie wracać, które Was inspirują do tworzenia? Piszcie w komentarzach, chętnie poznam ciekawe pozycje kulinarne (nie tylko czekoladowe:)).

To sum up, I was fascinated by the book, its layout and recipes. It's really one of my favourite cookbooks. Do you have any favourite cookbooks which inspire you to create sth?
 If you have, write in comments:) I will be happy to get to know some other interesting cookbooks (not only about chocolate;))









5 komentarzy:

  1. wygląda imponująco :) chętnie bym poczytała co tam skrywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś zastanawiałam się nad jej zakupem. Zupełnie o niej zapomniałam :) Cały czas kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w książkowej akcji! :) Pozdrawiam serdecznie

    www.smakiemsietoczy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. I had my best chocolate experience at Lviv, a place that through the glass walls you can see how the chocolate is transformed into candies. Since then I undersood it is a philosophy for some people! Hopefully if I pass through your country, I would ask to taste your recipe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It's really amazing when you can see how candies are made:) Hehe so welcome in Poland:) Regards :)

      Usuń