wtorek, 31 grudnia 2013

Pizzerkowe muffinki / Pizza muffins





Jak tam przygotowania do sylwestra? Ja swoje zaczęłam  w kuchni. I tu Was zaskoczę....nie o czekoladę dzisiaj będzie się rozchodziło:P Picie pod słodkości jakoś nie zawsze kończy się dobrze więc dzisiaj przedstawiam Wam coś na słono.
 Chodził mi po głowie pomysł na przygotowanie mini pizzerek ale stwierdziłam, że zaszaleję (:D) i połączę smaczne muffinki (na słono oczywiście;P) z dodatkami do pizzy i zobaczę co wyjdzie po upieczeniu:P Przepis prosty, szybki i w sam raz pasujący do wieczornych drinków.

How are your new years eve preparations? I've started mine in the kitchen. I will surprise you because chocolate isn't a guest in my kitchen today:P Drinking and eating sweets sometimes ends badly so today I present you with something salty:).
I had this idea to make mini pizzas but then I went crazy and made pizza muffins:D. Recipe is simple and very suitable for a night of drinking:)



Składniki na ok.18 babeczek (components for 18 muffins):

Czas przygotowania: 15 min. plus pieczenie.
Preparation time: 15min + baking
  • 400g mąki (400g of flour)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 tea spoons of baking soda)
  • 150g margaryny (150g margarine)
  • 3 jajka (3 eggs)
  • 1 kubek mleka (1 cup of milk)
  • 200g jogurtu naturalnego (200g natural yogurt)
  • sól (salt)
  • pieprz (pepper)
  • chilli (chilli)
  • bazylia (basil)
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę (1 onion chopped)
  •  ok 200g wędliny (200g meats)
  • 150g sera mozarella (150g mozarella cheese)

 Wykonanie (preparation):



1. Margarynę utrzeć z jajkami. Dodać jogurt.
    Triturate margarine with eggs. Add yougurt.

2.Mąkę zmieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać delikatnie.
   Mix flour with spices and baking soda. Add to the pulp from point 1. Mix it all.

3. Wędlinę, cebulę pokroić. Dodać, z serem, do masy.
    Add choped meats, onion and cheese to the pulp.



4. Nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 180C przez 20-25 min.
    Put it in the muffin form. Bake in 180C for 20-25 min.




 



Na szczyt babeczek wetknęłam pieczony boczek nawinięty na śliwkę -jest on przyjemnie chrupiący i jest tą "wisienką na torcie" w tym przypadku:P

I put rolled bacon with plum on the top of the muffins. It's like the icing on the cake:)





Życzę Wam udanej, szampańskiej zabawy, szczęśliwego i owocnego Nowego Roku oraz spełnienia wszystkich marzeń:)

Happy New Years Eve and champagne fun:)

sobota, 21 grudnia 2013

Czekoladki z nadzieniem marshmallow / Marshmallow chocolates



Kilka dni temu, gdy próbowałam udekorować pierniczki piankami marshmallows, postanowiłam wypróbować czy da się zrobić nadzienie do pralinek z tych pianek :D

Few days ago, while I was decorating gingerbreads with marshmallows, I figured that maybe I can make marshmallow chocolate filling:D

Przygotowanie (na 7 pralinek)Preparation (for 7 chocoaltes):


  • 8 pianek marshmallows (8 marshmallows)
  • 4-5 kostek białej czekolady (4-5 cubes of white chocolates)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady(1 bar of dark chocolate)
  • łyżka śmietanki 30% (one table spoon of 30% cream)
Sposób przygotowania:

Stop pianki wraz z białą czekoladą  i śmietanką w łaźni wodnej :). Nakładaj nadzienie gdy będzie lekko ciepłe - gdy zrobi się całkowicie zimne zmieni się w ciągnący się hmm glut i wtedy trochę ciężej się je nakłada (oczywiście da się ale trochę roboty z tym jest;P).

Melt marshmallows with cream and white chocolate in water bath. Add filling into chocolates while it will be a little bit warm (when it will be cooled it will be hard to put into chocolates).



Jaki był efekt smakowy tego małego eksperymentu?

Bardzo słodki...mimo gorzkiej czekolady pralinki są zabójczo słodkie:P

What was the taste effect? Veeery sweet. Despite the fact that dark chocolate isn't so sweet...the marshmallow filling makes it very sweet:P






Jak tam pakowanie prezentów? Osobiście lubię pakować prezenty (aczkolwiek nie powiem, żeby mi to wychodziło w sposób hmm elegancki:P)...wczoraj skończyłam pakować chyba ostatni prezent:)))

How are your preparation for christmas? I finished packing last gifts last night :))






środa, 18 grudnia 2013

Ciasteczkowy domek / Cookie house



 Były pierniczki, ciasteczka, krucha gwiazda....a ciasta wciąż był nadmiar. Z tego nadmiaru wziął się pomysł na zrobienie domku z kruchego ciasta. Powiem szczerze, że wszędzie widziałam domki z piernika i miałam małe obawy czy w ogóle z kruchego ciasta da się takie cudo zrobić...

Oczywiście się udało:)
Ciasto wykonałam zgodnie z przepisem pokazanym w tym poście.

There were gingerbreads, cookies, star bread and I stil had cake pulp to consume. That's why I made a cookie house. I saw gingerbread houses all around the internet but I havn't seen a cookie house yet. I was a little bit worried that it won't go well but...I think that it looks good now.

I made cake from this recipe.
Below, I'm presenting you how to make a cookie house:

Poniżej przedstawiam Wam krok po kroku jak taki domek powstał:

1. Z matematyczną precyzją (:P) należy odmierzyć części domku:
Measure parts of house with mathematicall preciosion(:P):


2. Następnie powycinaj okna, drzwi (możesz to zrobić przed pieczeniem-jeżeli wiesz jak Twój domek będzie wyglądał - niestety ja takiego wspaniałego pomysłu nie miałam i wycinałam okna i drzwi po upieczeniu. Da się aczkolwiek trzeba to robić delikatnie, żeby nie połamać ciasta).

Jeżeli zdarzy Ci się, że części Ci się połamią...to nic się nie stanie-wystarczy, że posklejasz je lukrem:)

Gdy już okna i drzwi będą na swoich miejscach należy powoli posklejać domek. Wspaniałym medium klejącym jest lukier przygotowany z jednego białka ubitego na sztywno, do którego należy dodać tyle cukru pudru aż zrobi się gesty i lepki lukier:)

Cut windows, doors. You can make it before bakeing. I did it after becaouse I didn't know how my house will look like (lack of ideas I think:P). If you're cuting after baking be careful not to break the cake. Don't worry if you break it....you an always glue it together with frosting.

I made frosting from one white egg frothed rigidly and mixed with castor sugar - that's good glue for food;P

Tak wyglądał domek w stanie surowym:
That's how my house looks like in raw state:



3. Gdy lukier wyschnie i stanie się twardy można przystąpić do najfajniejszej części- dekorowania :
When the frosting dries you can start to decorate the house:











A jak tam Wam idzie dekorowanie pierniczków/ciasteczek? :)

How's going with your christmas preparation?:)

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Krucha gwiazda z konfiturą różaną / Star bread with rose filling



Ostatnimi czasy bardzo popularna stała się drożdżowa gwiazda z nadzieniem z nutelli taka jak na tej stronce. Obejrzałam, przeczytałam i jakoś tak siedziało mi to w głowie od tamtej pory...

Dopiero dzisiaj, robiąc setne kruche ciasteczko na Święta (taaa....przerób jak w fabryce;P) stwierdziłam, że dobrym pomysłem na uszczuplenie hałdy ciasta leżącej na stolnicy byłoby wykonanie takiej gwiazdy....To nic, że wszyscy robią z drożdżowego ciasta, to nic że nie miałam nutelli:P....



In last few weeks I saw that nowdays  nutella star bread is quite a famous recipe .
I saw it, I read how to make such thing and that was the end of this journey....until today. While I was doing hundreth christmas shortcake cookie I thougt that I could try to do star bread....it was a good idea for a reduce pile of cake pulp:P It's not  a big deal that everyone makes this star bread from yeast-cake and nutella...I made it from shortcake and rose filling ( "if you do not have what you like then you like what you have ... even if it is rose jam:P).

Zatem, przedstawiam kruchą wersję gwiazdy z konfiturą różaną :)
Star bread with rose filling :)

Ciasto wykonałam w sposób opisany tutaj.
I made the cake like in this post.

Myślę, że z nutellą byłoby smaczniejsze ale jak to mówią: "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"...nawet jak jest to konfitura z róży:P

Wykonanie (Preparation):

1.Dobrze zagniecione ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich wałkuj aby nadać jej kształt jak najbardziej zbliżony do koła.
Knead the cake very good. Separate into 4 pieces. Roll it out to make round shape.

2.Ułóż na blaszce wyłożonej papierem kolejno: warstwa ciasta, warstwa konfitury itd.
Place it on the baking layer after layer : firstly cake, than jam etc.




3.Na środku ciasta, odciśnij szklanką/filiżanką okrąg.
Pat circle (with a cup) in the middle.

4.Podziel ciasto na 16 trójkącików.
Separate the cake into 16 triangles.





5. Złap za dwa trójkąty i zakręć je w kierunkach przeciwnych sobie tzn. jak trzymasz po jednej części w każdej ręce to kręć do wewnątrz:)
Take two parts of the cake in both hands and delicately twist them in opposite directions.



6.Zalep ładnie końce :)
Stick the endings:)



7. Posmaruj ciasto białkiem i piecz przez 15-20 minut w 170 stopniach:)
Spread with egg white and bake in 170C for 15-20min.









sobota, 14 grudnia 2013

Renifer i łosoś z ikeą / Reindeer and salmon with ikea



Ostatnimi czasy miałam miłą okazję do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych organizowanych w ikei przez Trójmiejskie Mamy:)

Wybrałam się na nie wraz z Ulą z wolnym czasem :)


Osobą prowadzącą warsztaty kulinarne była Ewa- Prowadząca bloga MojeTworyPrzetwory.  Ikea udostępniła jej szereg produktów, z których musiała ona wymyślić jakieś dania.

Dzięki inwencji twórczej Prowadzącej  powstały takie pyszności jak:

1. Krakersy z łososiem i różnymi pastami (osobiście najbardziej smakowała mi pasta z pieprzem połączona z łososiem i świeżą pietruszką:)):





2. Placki ziemniaczane z sosem bazyliowym i łososiem:)


3. Carpaccio z wędliny z renifera (tak, renifera:P)-pierwszy raz w życiu jadłam mięso renifera i powiem, że jest smaczne ;) - ponoć wszystkiego w życiu trzeba spróbować-mam tylko nadzieje, że to, że renifer został zjedzony nie oznacza, że świąt nie będzie:P:P:P



4. Saszetki z łososiem- mini chlebki a la pita wypełnione posmażonym łososiem:)




5. Łosoś w cieście piernikowym polany sosem żurawinowym - główne danie:) Nigdy bym nie wpadła na takie połączenie- wielki szacunek dla Prowadzącej MojeTworyPzetwory:).  Danie to było słodkie-bardziej jak deser, ale nigdy bym nie pomyślała, że łosoś tak świetnie zgra się smakowo z piernikiem:)....






Niestety nie starczyło mi czasu na pozostanie na deserze, aczkolwiek na pewno był smakowity;)

Jesteście ciekawi jak to wszystko wykonać? Zaglądajcie na MojeTworyPrzetwory. :)

Dzięki za możliwość brania udziału w warsztatach:)

Pozdrawiam też serdecznie MojeTworyPrzetwory, Kwiat Pomarańczy oraz Różowy notatnik i dzięki za miłą atmosferę:)


Jak tam przygotowania do Świąt? U mnie powoli do przodu-niestety przez pg nie mam tyle czasu ile bym chciała na zrobienie tyyylu świątecznych smakołyków:(....aleeee póki co-pierniczki zrobione....teraz tylko je ładnie przyozdobić i dopiec jeszcze ciasteczka no i oczywiście pralinki:D