niedziela, 1 grudnia 2013

Pomarańczowe czekoladki / Orange chocolates






Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na rozgrzewające, pomarańczowe nadzienie oblane gorzką czekoladą. W sam raz na taką wietrzną (bardziej jesienną niż zimową) pogodę. Idealne do niedzielnej kawy:).
Odrobina pomarańczy z nutką chilli i piernikowymi przyprawami sprawiła, że chociaż przez chwilkę poczułam zbliżający się świąteczny klimat:)

Dodatkowo, tak przygotowane pralinki są świetnym dodatkiem do prezentu - po co kupować bombonierki skoro można samemu przygotować pudełko czekoladek:)

Today recpie is all about chocolates- warming, orange filling bathed in dark chocolate with gingerbread spices:)...for a while I felt christmas:)....What can I add?...chocolates are great idea for a gift - better make box of chocolates on your own than buy it ;)





Nadzienie -ok.15 pralinek (compunds-15 chocolates):
  • kieliszek od wódki mleka 3,2% ( one vodka glass of 3,2%milk)
  • kieliszek od wódki mleka w proszku (1 vodka glass of milk powder 3,2%)
  • kieliszek od wódki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (1 vodka glass of fresh orange juice)
  • skórka z połowy pomarańczy (orange peel)
  • po sporej szczypcie: chilli, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i 1 goździk (pinch of chilli, cinnamon, ginger, nutmeg, 1 gillyflower)
  • łyżeczka cukru białego oraz cukru waniliowego ( 1 tea spoon of white and vanilla sugar)



Sposób przygotowania (Preparation):

1. Mleko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać przyprawy, sok pomarańczowy i skórkę i lekko podgrzewać przez chwilę.

 1. Heat up milk with white and vanilla sugar. Add spices, orange juice and orange peel when sugar will be melted.

2.Gdy roztwór ostygnie-dodaj mleko w proszku- jeżeli kieliszek okaże się za małą ilością to po prostu dodaj więcej aby masa była miękka ale zwarta:)

2. Cool the solution. Add power milk - if one glass isn't enough add more:)

3. Pralinki wykonaj w sposób pokazany tutaj.

3.Make chocolates like in this movie

Dodatkowo przygotowałam nadzienie milky way, które opisałam tutaj.
 I made extra chocolates with milky way filling - I described it here




A już wkrótce zapraszam na post o nadzieniu cytrynowym oblanym gorzką czekoladą:)
Soon- lemon chocolates:)

 Jeżeli spodobał Wam się przepis i pomysł to zapraszam do głosowania w konkursie, na pomarańczowe czekoladki:)  Wystarczy wejść i polubić:)


Did you like this recipe? If yes-please vote for my recipe on this page:)  Just like it there:)
Świąteczne prezenty
Menu party! Imprezowe przekąski

6 komentarzy:

  1. jak one ślicznie wyglądają! a już nawet nie myślę o tym jak smakują, bo pewnie niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  2. och..gdybym tylko nie była na dziecie..JADŁABYM! ;)
    pozdrawiam, Ka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie "nadziane" te Twoje pralinki:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis aż ślinka cieknie.

    Wystartuj z nim w świątecznym konkursie - serdecznie zapraszam!

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń