poniedziałek, 16 grudnia 2013

Krucha gwiazda z konfiturą różaną / Star bread with rose filling



Ostatnimi czasy bardzo popularna stała się drożdżowa gwiazda z nadzieniem z nutelli taka jak na tej stronce. Obejrzałam, przeczytałam i jakoś tak siedziało mi to w głowie od tamtej pory...

Dopiero dzisiaj, robiąc setne kruche ciasteczko na Święta (taaa....przerób jak w fabryce;P) stwierdziłam, że dobrym pomysłem na uszczuplenie hałdy ciasta leżącej na stolnicy byłoby wykonanie takiej gwiazdy....To nic, że wszyscy robią z drożdżowego ciasta, to nic że nie miałam nutelli:P....



In last few weeks I saw that nowdays  nutella star bread is quite a famous recipe .
I saw it, I read how to make such thing and that was the end of this journey....until today. While I was doing hundreth christmas shortcake cookie I thougt that I could try to do star bread....it was a good idea for a reduce pile of cake pulp:P It's not  a big deal that everyone makes this star bread from yeast-cake and nutella...I made it from shortcake and rose filling ( "if you do not have what you like then you like what you have ... even if it is rose jam:P).

Zatem, przedstawiam kruchą wersję gwiazdy z konfiturą różaną :)
Star bread with rose filling :)

Ciasto wykonałam w sposób opisany tutaj.
I made the cake like in this post.

Myślę, że z nutellą byłoby smaczniejsze ale jak to mówią: "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"...nawet jak jest to konfitura z róży:P

Wykonanie (Preparation):

1.Dobrze zagniecione ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich wałkuj aby nadać jej kształt jak najbardziej zbliżony do koła.
Knead the cake very good. Separate into 4 pieces. Roll it out to make round shape.

2.Ułóż na blaszce wyłożonej papierem kolejno: warstwa ciasta, warstwa konfitury itd.
Place it on the baking layer after layer : firstly cake, than jam etc.




3.Na środku ciasta, odciśnij szklanką/filiżanką okrąg.
Pat circle (with a cup) in the middle.

4.Podziel ciasto na 16 trójkącików.
Separate the cake into 16 triangles.





5. Złap za dwa trójkąty i zakręć je w kierunkach przeciwnych sobie tzn. jak trzymasz po jednej części w każdej ręce to kręć do wewnątrz:)
Take two parts of the cake in both hands and delicately twist them in opposite directions.



6.Zalep ładnie końce :)
Stick the endings:)



7. Posmaruj ciasto białkiem i piecz przez 15-20 minut w 170 stopniach:)
Spread with egg white and bake in 170C for 15-20min.









1 komentarz: