poniedziałek, 16 grudnia 2013

Krucha gwiazda z konfiturą różaną / Star bread with rose filling



Ostatnimi czasy bardzo popularna stała się drożdżowa gwiazda z nadzieniem z nutelli taka jak na tej stronce. Obejrzałam, przeczytałam i jakoś tak siedziało mi to w głowie od tamtej pory...

Dopiero dzisiaj, robiąc setne kruche ciasteczko na Święta (taaa....przerób jak w fabryce;P) stwierdziłam, że dobrym pomysłem na uszczuplenie hałdy ciasta leżącej na stolnicy byłoby wykonanie takiej gwiazdy....To nic, że wszyscy robią z drożdżowego ciasta, to nic że nie miałam nutelli:P....



In last few weeks I saw that nowdays  nutella star bread is quite a famous recipe .
I saw it, I read how to make such thing and that was the end of this journey....until today. While I was doing hundreth christmas shortcake cookie I thougt that I could try to do star bread....it was a good idea for a reduce pile of cake pulp:P It's not  a big deal that everyone makes this star bread from yeast-cake and nutella...I made it from shortcake and rose filling ( "if you do not have what you like then you like what you have ... even if it is rose jam:P).

Zatem, przedstawiam kruchą wersję gwiazdy z konfiturą różaną :)
Star bread with rose filling :)

Ciasto wykonałam w sposób opisany tutaj.
I made the cake like in this post.

Myślę, że z nutellą byłoby smaczniejsze ale jak to mówią: "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma"...nawet jak jest to konfitura z róży:P

Wykonanie (Preparation):

1.Dobrze zagniecione ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich wałkuj aby nadać jej kształt jak najbardziej zbliżony do koła.
Knead the cake very good. Separate into 4 pieces. Roll it out to make round shape.

2.Ułóż na blaszce wyłożonej papierem kolejno: warstwa ciasta, warstwa konfitury itd.
Place it on the baking layer after layer : firstly cake, than jam etc.




3.Na środku ciasta, odciśnij szklanką/filiżanką okrąg.
Pat circle (with a cup) in the middle.

4.Podziel ciasto na 16 trójkącików.
Separate the cake into 16 triangles.





5. Złap za dwa trójkąty i zakręć je w kierunkach przeciwnych sobie tzn. jak trzymasz po jednej części w każdej ręce to kręć do wewnątrz:)
Take two parts of the cake in both hands and delicately twist them in opposite directions.



6.Zalep ładnie końce :)
Stick the endings:)



7. Posmaruj ciasto białkiem i piecz przez 15-20 minut w 170 stopniach:)
Spread with egg white and bake in 170C for 15-20min.









sobota, 14 grudnia 2013

Renifer i łosoś z ikeą / Reindeer and salmon with ikea



Ostatnimi czasy miałam miłą okazję do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych organizowanych w ikei przez Trójmiejskie Mamy:)

Wybrałam się na nie wraz z Ulą z wolnym czasem :)


Osobą prowadzącą warsztaty kulinarne była Ewa- Prowadząca bloga MojeTworyPrzetwory.  Ikea udostępniła jej szereg produktów, z których musiała ona wymyślić jakieś dania.

Dzięki inwencji twórczej Prowadzącej  powstały takie pyszności jak:

1. Krakersy z łososiem i różnymi pastami (osobiście najbardziej smakowała mi pasta z pieprzem połączona z łososiem i świeżą pietruszką:)):





2. Placki ziemniaczane z sosem bazyliowym i łososiem:)


3. Carpaccio z wędliny z renifera (tak, renifera:P)-pierwszy raz w życiu jadłam mięso renifera i powiem, że jest smaczne ;) - ponoć wszystkiego w życiu trzeba spróbować-mam tylko nadzieje, że to, że renifer został zjedzony nie oznacza, że świąt nie będzie:P:P:P



4. Saszetki z łososiem- mini chlebki a la pita wypełnione posmażonym łososiem:)




5. Łosoś w cieście piernikowym polany sosem żurawinowym - główne danie:) Nigdy bym nie wpadła na takie połączenie- wielki szacunek dla Prowadzącej MojeTworyPzetwory:).  Danie to było słodkie-bardziej jak deser, ale nigdy bym nie pomyślała, że łosoś tak świetnie zgra się smakowo z piernikiem:)....






Niestety nie starczyło mi czasu na pozostanie na deserze, aczkolwiek na pewno był smakowity;)

Jesteście ciekawi jak to wszystko wykonać? Zaglądajcie na MojeTworyPrzetwory. :)

Dzięki za możliwość brania udziału w warsztatach:)

Pozdrawiam też serdecznie MojeTworyPrzetwory, Kwiat Pomarańczy oraz Różowy notatnik i dzięki za miłą atmosferę:)


Jak tam przygotowania do Świąt? U mnie powoli do przodu-niestety przez pg nie mam tyle czasu ile bym chciała na zrobienie tyyylu świątecznych smakołyków:(....aleeee póki co-pierniczki zrobione....teraz tylko je ładnie przyozdobić i dopiec jeszcze ciasteczka no i oczywiście pralinki:D



poniedziałek, 9 grudnia 2013

Cytrynowe czekoladki / Lemon chocolates





W wyniku czekoladowego rozpędzenia, obok czekoladek pomarańczowych powstały także cytrynowe:) Dzięki kwaskowatej cytrynie i lekko słodkiej gorzkiej czekoladzie, smaki się zrównoważyły i powstał orzeźwiający cytrynowy smak - jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za nadmierną słodkością:).

I made both lemon and orange chocolates. This chocolates are fresh thanks to the sour taste of lemons and sweetness of dark chocolate. They are also a great idea for people who don't like too much sweetness;)




Nadzienie -ok.15 pralinek (compunds-15 chocolates):

  • kieliszek od wódki mleka 3,2% ( one vodka glass of 3,2%milk)
  • kieliszek od wódki mleka w proszku (1 vodka glass of milk powder 3,2%)
  • kieliszek od wódki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (1 vodka glass of fresh lemon juice)
  • skórka 2 cytryn ( lemon peel from 2 lemons)
  • łyżeczka cukru białego oraz cukru waniliowego ( 1 tea spoon of white and vanilla sugar) 


Sposób przygotowania (Preparation):

1. Mleko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym do momentu aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i skórkę z jednej cytryny.

 1. Heat up milk with white and vanilla sugar. Add lemon juice and lemon peel when sugar will be melted.

2.Gdy roztwór ostygnie-dodaj mleko w proszku- jeżeli kieliszek okaże się za małą ilością to po prostu dodaj więcej aby masa była miękka ale zwarta:)

2. Cool the solution. Add power milk - if one glass isn't enough add more:)

3. Pralinki wykonaj w sposób pokazany tutaj.

3.Make chocolates like in this movie

 










 A tak prezentował się przygotowany prezent- pudełko czekoladek:
And this is how they look in a hand made box (the box was bought of course - I don't have that kind of skills :P)


 


niedziela, 1 grudnia 2013

Pomarańczowe czekoladki / Orange chocolates






Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na rozgrzewające, pomarańczowe nadzienie oblane gorzką czekoladą. W sam raz na taką wietrzną (bardziej jesienną niż zimową) pogodę. Idealne do niedzielnej kawy:).
Odrobina pomarańczy z nutką chilli i piernikowymi przyprawami sprawiła, że chociaż przez chwilkę poczułam zbliżający się świąteczny klimat:)

Dodatkowo, tak przygotowane pralinki są świetnym dodatkiem do prezentu - po co kupować bombonierki skoro można samemu przygotować pudełko czekoladek:)

Today recpie is all about chocolates- warming, orange filling bathed in dark chocolate with gingerbread spices:)...for a while I felt christmas:)....What can I add?...chocolates are great idea for a gift - better make box of chocolates on your own than buy it ;)





Nadzienie -ok.15 pralinek (compunds-15 chocolates):
  • kieliszek od wódki mleka 3,2% ( one vodka glass of 3,2%milk)
  • kieliszek od wódki mleka w proszku (1 vodka glass of milk powder 3,2%)
  • kieliszek od wódki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (1 vodka glass of fresh orange juice)
  • skórka z połowy pomarańczy (orange peel)
  • po sporej szczypcie: chilli, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i 1 goździk (pinch of chilli, cinnamon, ginger, nutmeg, 1 gillyflower)
  • łyżeczka cukru białego oraz cukru waniliowego ( 1 tea spoon of white and vanilla sugar)



Sposób przygotowania (Preparation):

1. Mleko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać przyprawy, sok pomarańczowy i skórkę i lekko podgrzewać przez chwilę.

 1. Heat up milk with white and vanilla sugar. Add spices, orange juice and orange peel when sugar will be melted.

2.Gdy roztwór ostygnie-dodaj mleko w proszku- jeżeli kieliszek okaże się za małą ilością to po prostu dodaj więcej aby masa była miękka ale zwarta:)

2. Cool the solution. Add power milk - if one glass isn't enough add more:)

3. Pralinki wykonaj w sposób pokazany tutaj.

3.Make chocolates like in this movie

Dodatkowo przygotowałam nadzienie milky way, które opisałam tutaj.
 I made extra chocolates with milky way filling - I described it here




A już wkrótce zapraszam na post o nadzieniu cytrynowym oblanym gorzką czekoladą:)
Soon- lemon chocolates:)

 Jeżeli spodobał Wam się przepis i pomysł to zapraszam do głosowania w konkursie, na pomarańczowe czekoladki:)  Wystarczy wejść i polubić:)


Did you like this recipe? If yes-please vote for my recipe on this page:)  Just like it there:)
Świąteczne prezenty
Menu party! Imprezowe przekąski